Pling. Oletko huomannut, että potilaan verensokeri on ollut koholla jo 5 kuukautta sitten? Kriteerien mukaan hänellä on diabetes.

Jaa-a. Miten tuota ei ole aiemmin huomattu?

Pling. Tässä tilanteessa aloitetaan yleensä metformiini. Laitanko reseptin vakioannoksella?

Jaa. Laita vaan.

Pling. Lähetänkö informaatiokirjeen potilaalle? Ja varaan diabeteskokeet sekä vastaanoton?

Juu juu kaikkeen.

Verikokeita määrätään paljon. Joskus tuloksia jää inhimillisen virheen vuoksi huomioimatta. Nykyisillä järjestelmillä on jo eräitä hälytysrajoja, joista laboratorio ilmoittaa terveysasemille, esimerkiksi jos seerumin kortisoliarvo on matala. Lääkärin tehtäväksi jää miettiä arvon merkityksellisyys.

Pling. Oletko huomannut, ettei pelkkä metformiini riitä potilaallesi?

Jaa. En vielä ehtinyt.

Pling. Tässä tilanteessa lisätään yleensä lääke A. Myös B tai C käyvät. Mikä valitaan?

Äh. Tuota. Laitetaan A.

Pling. Analysoin potilaan koko genomin sekvensointitulokset sekä 240 biomarkkeria. Niiden mukaan lääke A ei toimisi kovin hyvin. Lääke C vaikuttaa tehokkaimmalta. Aloitetaanko se?

Jaa. Mitäs kyselet, jos tiedät paremmin. Aloitetaan C.

Koko genomin sekvensointitulokset sekä yhdestä verinäytteestä analysoitavat sadat biomarkkerit ovat lähitulevaisuuden lääkärin – tai miksei jo nykyisenkin – arkea. Kuka meistä pystyy 30 minuutin vastaanotolla miettimään niiden merkitystä potilaan hoidon kannalta?

Pling. Huomasitko, että potilaalla on jo käytössä lääke D, jolla on epäsuotuisa vaikutus C:n kanssa. Lääke B olisi turvallisin vaihtoehto.

Mikset heti kertonut! Aloitetaankin B.

Vaikka lääkärin apuna on tietokoneohjelma, lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkistaminen on työlästä varsinkin potilailta, joilla on pitkä lääkelista.

Pling. Huomasitko, että vaikka potilaan kolesterolipitoisuus on viitealueella, hänen riskinsä sairastua sepelvaltimotautiin on kohonnut geeni- ja biotulosten perusteella. Aloitetaanko kolesterolilääkitys?

Hä. Koneen ilmoittama riski sairastua on 8 % seuraavan 10 vuoden aikana. Tätä pitää pohtia.

Pling. Mitä tarkoittaa pohtia?

Että olet nyt hetken hiljaa, ja minä mietin ja keskustelen potilaan kanssa.

Pling. Oletko huomannut, että päätöksentekokykysi on heikentynyt. Olet loman tarpeessa. Riskianalyysien perusteella suosittelen matkaa Reykjavikiin. Tiedossani on kiva hotelli, joka sopisi sinulle Facebook-päivitysten ja mielenkiinnon kohteittesi perusteella…

Naps. Virta pois.

Odotan mielenkiinnolla, minkälaisia hienoja mahdollisuuksia uusi potilasjärjestelmä Apotti tuo työhöni.

Helena MiettinenKirjoittaja on endokrinologi Hus Peijaksen sairaalassa sekä kirjailija.