Urheilujuoman pinkki väri parantaa kuntoilutuloksia juostessa jopa 4,4 prosenttia, paljastui uudessa brittiläisessä terveystieteen tutkimuksessa. Tämä vaikutus johtuu nimenomaisesti vain väristä, sillä samat koehenkilöt saivat huuhdella suunsa eri kerroilla joko kirkkaalla tai vaaleanpunaisella juomalla.

Muuten juomat olivat samanlaiset: keinotekoisesti makeutetut, nollakaloriset ja täsmälleen saman makuiset.

Osallistujat eivät tienneet kokeen todellista tarkoitusta, vaan he luulivat, että päämääränä oli vain verrata kahta urheilujuomaa.

Testit tapahtuivat sisätiloissa juoksumatolla, ja koehenkilöt saivat valita maton nopeuden. Koska kokeen kesto oli molemmilla kerroilla vakio 30 minuuttia, suoritusero näkyi siinä, miten pitkälle osallistujat kulkivat.

Vaaleanpunainen juoma, kuten todettua, paransi tuloksia 4,4 prosenttia: keskimäärin noin 4840 metristä noin 5050 metriin.

Miksi Sanjoy Debin johtama ryhmä valikoi kokeidensa kohteeksi juuri pinkin värin, johtui kahdesta terveystieteen alalla ennestään tunnetusta seikasta.

Ensiksikin suun huuhtomisen makealla juomalla on todettu parantavan urheilusuoritusta, vaikka sitä ei juotaisikaan. Toiseksi, vaaleapunaisen värin on todettu lisäävän ihmisten subjektiivista kokemusta makeudesta.

Hypoteesi pelkän värin voimia antavasta vaikutuksesta syntyi näiden taustojen yhdistelmästä.

Koehenkilöt pitivät vaaleanpunaista juomaa selvästi makeampana.

Varsinaisen tutkimuksen kanssa rinnakkain, mutta eri henkilöillä toteutetussa testissä koehenkilöt pitivätkin vaaleanpunaista urheilujuomaa selvästi makeampana ja paremman makuisena kuin kirkasta.

Nämä tulokset olivat tilastollisesti vieläkin selkeämmät kuin itse juoksutulokset.

Lehdistötiedotteen mukaan tutkijat huomauttavat, että mekanismin varmistamiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia.

Selkeä mahdollinen kritiikki tutkimusta kohtaan aiheutuu sen pienestä koeryhmästä, joka oli vain 10 henkeä.

Pinkin juoman parantava vaikutus erottui kuitenkin siinä määrin hyvin, että tulokset ovat tutkijoiden tieteellisen artikkelin mukaan tilastollisesti merkitsevät yli 97 prosentin luottamustasolla.

Kunkin henkilön kaksi koejuoksua suoritettiin eri päivinä, mutta tunnin tarkkuudella samaan vuorokauden aikaan. Koehenkilöt eivät saaneet käyttää alkoholia tai kofeiinipitoisia juomia kokeita edeltäneiden 24 tunnin aikana. 30 minuutin testijuoksua edelsi 12 minuutin lämmittely.

Osallistujat olivat noin 30-vuotiaita, perusterveitä ja vähintään kerran viikossa urheilevia. Heistä kuusi oli miehiä ja neljä naisia.

Tieteellinen artikkeli tutkimuksista on julkaistu Frontiers in Nutrition -lehdessä, ja se on vapaasti luettavissa.

  • Lue myös: