Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Heistä 4,6 prosenttia eli noin 6 100 henkilöä oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Osuus laski hieman joulukuun 2020 lopusta, jolloin yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli 5,4 prosenttia eli noin 7 600 henkilöä.

Määrät ovat ennätysmäisiä, sillä ennen koronaepidemiaa vuosina 2012─2019 sairaanhoitopiireissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin noin tuhat.

Koronaepidemian takia sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään sairaaloiden kiireetöntä hoitoa erityisesti kevään ja alkukesän 2020 aikana. Myös potilaat peruivat jo sovittuja hoitoaikoja, koska pelkäsivät mahdollista koronavirustartuntaa. Lisäksi kesän 2020 lomakausi pahensi entisestään kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta.

Syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana sairaanhoitopiirit ovat onnistuneet lyhentämään yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden jonoja, vaikka kiireettömään hoitoon odottavia oli ennätysmäärä verrattuna koronaepidemiaa edeltävään aikaan.

– Vuoden aikana syntynyttä piilevää hoidon tarvetta yritetään nyt sairaaloissa paikata. Näyttää siltä, että sairaalat pyrkivät hoitamaan erityisesti yli puoli vuotta hoitoa odottaneita. Uusia potilaita tulee kuitenkin koko ajan lisää, ja nämä potilaat on myös hoidettava hoidon tarpeen kiireellisyys huomioon ottaen, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

– Pitkään hoitoa odottavien määrät ovat nousseet eniten psykiatrian erikoisaloilla sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Poikkeuksellisesti leikkauksia tekevillä erikoisaloilla, kuten ortopediassa ja silmätaudeilla, pitkään hoitoa odottavien määrät ovat laskeneet, Häkkinen sanoo.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli huhtikuun lopussa suurin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä (10 prosenttia) ja pienin Etelä-Savossa (0,1 prosenttia).

Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden osuus laski lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä vuoden 2020 huhtikuun lopusta.