Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) arvio, jonka mukaan pakollisiin koronatesteihin voi yhä liittyä perustuslaillisia ongelmia on saanut aikaan vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Henriksson oli viime torstaina Ylen A-talkissa ainoa puoluejohtaja, joka ei kannattanut pakkotestausta.

– En voinut nostaa kättä siinä kohtaa, sillä oikeusministerinä tiedostan, että tähän saattaa liittyä perustuslaillisia ongelmia. Katsoin, että oikeusministerinä haluan ensin tietää faktat ja olla varmalla pohjalla ennen kuin lähden puoltamaan asiaa. Jos tämä on mahdollista tehdä perustuslain mukaisesti ja jos se on myös käytännössä mahdollista toteuttaa, minulla ei ole mitään asiaa vastaan, hän kommentoi Helsingin Sanomille lauantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puolestaan totesi Ylen puheenjohtajatentissä, että hallitus on antamassa nopeasti esityksen testauksesta rajoilla, mitä eduskunta oli ilmaissut haluavansa.

Husin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen vastaa sanoo, että Henroksonin näkökannassa kyse voi itse asiassa olla perusoikeuksien huonontamisesta niiden kunnioittamisen sijaan.

– Toisten vapaus matkustaa, voi pandemiassa johtaa toisten kuolemaan. Useat Euroopan maat ovat tämän vuoksi rajoittaneet oikeutta matkustaa ilman terveystarkastuksia ja testejä, hän huomauttaa.

Myös sdp:n kansanedustaja, Husin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén korostaa, että oikeus terveyteen ja elämään on tärkeä perusoikeus.

”Keskustelussa pakkotesteistä tai todistuksista rajoilla esitetään taas tuttuja vastustavia argumentteja. Ei voi olla niin, että sellaisen lain säätäminen on mahdotonta. ”

Eduskunnan hallintovaliokunta totesi lausunnossaan viikko sitten, että ”näissä oloissa” on voitava ryhtyä sisä- ja ulkorajoilla kattavaan pakolliseen ennakkotestin vaatimiseen, pakolliseen testaukseen, pakollisiin karanteeneihin ja muihin välttämättömiin toimenpiteisiin ihmisten terveyden ja hengen suojelemiseksi.