Rokotuksia vastustava neuvola tuntuu mahdottomalta ajatukselta, mutta nyt sekin on nähty.

Tukholmassa on puolisen vuotta ihmetelty, mitä tehdä lastenneuvolalle, jossa vanhempia kannustetaan rokottamaan lapsensa vasta kymmenvuotiaina tai jopa luopumaan rokottamisesta.

Antroposofisen Allvis-lastenneuvolan työntekijä sanoi tuoreiden vanhempien infotilaisuudessa, että tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautirokotuksen ottaminen vasta koululaisena on hyvä ratkaisu. Näiden sairauksien potemisella on hänen mielestään "positiivinen vaikutus henkilön kehitykseen".

Kyseisen neuvolan palveluja käyttävistä kaksivuotiaista alle 39 prosenttia on ottanut perusrokotukset. Samanikäisten lasten rokotuskattavuus Tukholman muissa neuvoloissa on 95,6 prosenttia.

Poliitikot ovat vaatineet neuvolan hoitosopimuksen irtisanomista, mutta toistaiseksi Tukholman lääni on antanut sen jatkaa toimintaansa.

Tapaus on poikkeuksellinen, mutta se on yksi esimerkki palvelujen laatupoikkeamista, joiden kanssa tulevat maakunnat saattavat joutua sote-uudistuksen Suomessakin painimaan.

Joulukuun puoliväliin asti lausuntokierroksella oleva lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttaa siihen, kuinka kirjava kenttä – hyvässä ja pahassa mielessä – esimerkiksi neuvoloista voi jatkossa tulla.

Lakiluonnos jyvittää neuvolat maakunnan vastuulle. Maakunnalla on kuitenkin mahdollisuus halutessaan myöntää neuvolapalveluihin asiakasseteli eli vapaa hoitopaikan valinta.

Meillä voi siis jatkossa olla myös yksityistä äitiys- ja neuvolatoimintaa, vaikka muun muassa 54 lastentautien ja gynekologian ylilääkäriä ja professoria vaati yhteisellä kirjeellä huhtikuussa neuvolapalvelujen rajaamista sote-asiakkaan valinnanvapauden ulkopuolelle.

Maakunnan laadunvalvontaa rokotusasioissa voi helpottaa, jos suomalaisten asenteet rokotuksia kohtaan pysyvät myönteisinä.

Huoli rokotuskattavuudesta on Euroopassa yhteinen. EU suunnittelee siihen liittyvää Joint Action -yhteishanketta, josta kuullaan enemmän ensi vuoden puolella.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tulee olemaan siinä mukana erityisesti rokotusluottamusta ja -vastaisuutta käsittelevässä työpaketissa yhdessä Italian kansanterveyslaitoksen kanssa.