Pirkanmaan sairaanhoitopiiri korostaa THL:n suositusta siitä, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

THL tiedotti aiemmin tällä viikolla, että myös 65 vuotta täyttäneet voivat halutessaan saada Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteen, vaikka laitos suosittelikin, että 65-vuotiaat ottaisivat tehosterokotteena samaa valmistetta kuin aiemmin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri korosti perjantaina, ettei rokotteen vaihtaminen onnistu vain ilmoitusasiana rokotuspisteellä. AstraZenecan rokotteelle varattu tehosteaika pitää yleensä perua ja varata tilalle uusi aika.

Rokotusajan peruminen hidastuttaa rokottamista, koska käytännössä mRNA-rokotteella annettava tehosterokotus siirtyy jonkin verran alunperin varattua aikaa myöhemmäksi, sairaanhoitopiiri tiedotti.

– Rokotteita jaetaan kuntiin edelleen hyvin tarkkoja määriä, eikä kunnilla ole ylimääräistä rokotevarastoa. Jos rokotetilanne on niukka, saatavissa olevat mRNA-rokotteet varataan ensisijaisesti ensimmäistä rokoteannostaan saaville.

Käytännöt voivat vaihdella kunnittain.

Alle 65-vuotiaille annetaan vain Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita, vaikka he olisivat saaneet ensimmäisellä rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. THL odottaa, että kesäkuun alkupuolella julkaistaisiin tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle.

– Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä. Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt, totesi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tiedotteessa.

Alle 65-vuotiaalle ei anneta adenovirusvektorirokotetta, vaikka hän haluaisi saada AstraZenecan rokotteen.

– Näin on linjattu siksi, että adenovirusvektorirokotteen antaminen alle 65-vuotiaille ei ole Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa lääketieteellisesti perusteltua. Heillä AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteeseen liittyvän hyvin harvinaisen hyytymishäiriön riski on suurempi kuin tätä vanhemmilla, Nohynek sanoi.

Rokotteita on Suomessa käytettävä lääketieteellisten käyttöaiheiden ja vakiintuneen hoitokäytännön mukaisesti, jotta kaikki rokotetut ovat vakuutusturvan piirissä.