Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän kokouksen terveiset medialle kertomaan tullut johtajaylilääkäri Juhani Sand on huolissaan terveydenhuollon henkilöstön kuormittumisesta sekä kiireellisen hoidon toteutumisesta Pirkanmaan alueella.

”Tilanne on huolestuttava. Terveydenhuollon kuormittuminen on kasvanut selkeästi keskikesästä. Tilanne näyttää menevän huonompaan suuntaan, joudumme kaiken aikaa miettimään muun muassa erikoissairaanhoidossa, että mikä olisi vähemmän kiireistä hoitoa, jota voisi vielä siirtää, että pystyisimme turvaamaan päivystyksen.”

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kymmenen, karanteenissa 1772 henkilöä.

”Toteamme tänään, että Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen. Kokoontumisrajoitukset on määrätty jo etupainoteisesti, samoin turvavälit. Ne tulevat voimaan ylihuomenna torstaina.”

Maakunnassa on voimassa maskisuositus kaikissa kohtaamisissa ja etätyösuositusta jatketaan elokuun lopusta syyskuun loppuun.

”Isoja muutoksia ei tällä hetkellä olla esittämässä. Hyvin suunniteltua ja hallittua harrastustoimintaa pyritään jatkamaan ja ensimmäisen ja toisen asteen koulut voisivat alkaa lähiopetuksessa. Hybridimalli kolmannen asteen oppilaitoksissa, yliopistoissa ja korkeakouluissa, opetuksen käynnistämisessä on varmaan se työkalu, jolla aloitetaan”, Sand toteaa.

Ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan viime viikko oli ennätyksellinen uusissa tartunnoissa, joita todettiin 521. Jäljitystyö pystyi varmuudella selvittämään tartunnanlähteen 71 prosentissa.

”Lukuna 153 on aika korkea tapauksissa, joissa tartunta on saatu jostain mitä ei pystytä tarkemmin määrittelemään. Osa näistä on ihmisiä, joilla on paljon kontakteja, on käyty baareissa ja yöelämässä liikuttu”, Syrjänen sanoo.

”Entiseen tapaan kotipiiri on yleisin tartunnan lähde (32%). Siellä altistuminen on niin vahvaa. Kotiin ne on saatu tapaamalla sukulaisia ja ystäviä (18 %) ja erilaisista perheen ulkopuolisista paikoista, baareista, yökerhoista (15%).”

Yleisötapahtumista tartuntoja tuli yhdeksän prosenttia ja yksityisistä juhlista kahdeksan.

”Suurin osa on Tammerfestin tuomia tartuntoja ja Rauman pitsiyöstä on meillekin tullut tartuntoja, siellä niitä oli runsaasti.”

”Työpaikoille tuli 24 tartuntaa ja siksi maskisuositus työpaikoilla on edelleen hyvin tarpeellinen. Liikennevälineistä suurin osa oli yksityisautoista (3%). Yksi tapaus päiväkodista ja yksi harrastuspaikasta.”

Näytteitä Fimlabissa tutkittiin 8 816. Suurin ikäryhmä, 180 tartuntaa, on 20–29-vuotiailla, 30–39-vuotiaiden tartunnat ovat lähes kaksinkertaistuneet.

”Nousseet ovat myös 10–19-vuotiaiden tartunnat, mutta ne painottuvat 18–19-vuotiaisiin. Tartunnan lähteet olivat baarit, kaverit ja varuskunnat”.

Karanteenissa on 1772 henkilöä. Syrjäsen mukaan tartunnan saaneet on tavoitettu alle vuorokaudessa ja altistuneet vähintään vuorokaudessa.

”Suurempaan työtehoon ei ole mahdollisuutta.”

Uusien tartuntojen rokotustietoja on selvitetty kesä–heinäkuussa. Kymmenellä prosentilla se jäi epäselväksi. Rokottamattomia kaikista oli lähes puolet, osittaisen rokotussarjan saaneita oli 35 prosenttia. Viisi prosenttia oli saanut koko rokotussarjan.

”Heillä altistuminen on ollut vahvaa, yleensä perhepiirissä tapahtunutta altistumista.”

Syrjänen arvioi, ettei neljättä aaltoa olisi syntynyt, jos rokotuskattavuus olisi ollut parempi.

”Sairaalahoidossa on ollut kesä–heinäkuussa 30, heistä rokottamattomia oli lähemmäs 80 prosenttia ja yhden rokotusannoksen saaneita noin 18 prosenttia ja kaksi oli saanut kaksi rokoteannosta”

”Rokote suojaa vaikealta taudilta.”