Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit aikovat syventää yhteistyötään uuden alustayhtiön avulla. Alustayhtiö on kahden sairaanhoitopiirin yhteinen osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on viedä sairaanhoitopiirien yhdistymistä eteenpäin.

– Sote-keskustelussa on käynyt ilmi, että maakuntien yhteinen liikelaitos ei ole mahdollinen, siksi päädyimme alustayhtiön luomiseen. Se on normaali osakeyhtiö, johon sairaanhoitopiirien yhteiset toiminnot voidaan siirtää vähitellen. Sen kautta suunnitellaan jatkoyhteistyötä ja sen sisältöä, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Hänen mukaansa kyseessä on pisimmälle viety hanke erikoissairaanhoidon yhteistyöstä koko maassa.

– Tarkoitus olisi saada päätökset ennen kesää ja uusi alustayhtiö toimintaan syksyllä.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireihin kuuluu kahdeksan sairaalayksikköä.

– Lääkäreiden käytännön työssä muutokset näkyisivät muun muassa siinä, että työtä voidaan tehdä useissa eri sairaaloissa. Oman osaamiseen, urakehitykseen ja tieteelliseen tutkimukseen liittyviä mahdollisuuksia tulee lisää, vakuuttaa Ihalainen.

Hänen mukaansa alueelle tulee kahdeksan tähden sairaala.

– Siitä on tarkoitus tulla maan paras ja mielenkiintoisin opetussairaalakokonaisuus.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit aloittivat marraskuussa selvitystyön erikoissairaanhoidon palveluiden tuottamisen tulevaisuudesta. Sairaanhoitopiirien yhteinen näkemys on, että osaamisvaatimusten ja kustannuspaineiden kasvaessa ja väestön ikääntyessä on tehtävä laajempaa yhteistyötä.

– Maakunta- ja sote-uudistuksessa järjestäjä ja tuottaja erotetaan. Tätä valmistelua on tehty erityisesti erikoissairaanhoidon tuottamisen näkökulmasta. Tavoitteenamme on tarjota maakunnille palveluja nykyistä tehokkaammin ja vaikuttavammin, linjaa hankkeen seurantaryhmää vetänyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

Ihalaisen mukaan malli uudistaa monella tapaa erikoissairaanhoidon rakenteita ja sisältöjä.

– Nyt onkin perusteellisen maakunnallisen keskustelun aika. Sitä aiomme käydä monien eri tahojen kanssa tulevien kuukausien aikana.

Juvonen muistuttaa, että erikoissairaanhoitoon liittyvien julkisten hallintotehtävien hoitaminen on erikseen ratkaistava maakunnissa.

– Kaavailemassamme yhteistyössä on kysymys ennen kaikkea syvällisestä palvelu- ja tuotantoketjujen uudistamisesta sekä yhteisten järjestelmien rakentamisesta ja hyödyntämisestä. Emme missään nimessä ole tekemässä perinteistä fuusiota, Juvonen korostaa.

Siitä on ­tarkoitus tulla maan paras ja mielenkiintoisin opetussairaalakokonaisuus.