Pikkulapsille annetut pneumokokkirokotukset ovat vähentäneet merkittävästi rokottamattomien aikuisten sairaalahoitoon johtaneita keuhkokuumeita.

Keuhkokuumeen aiheuttamat sairaalahoidot ovat vähentyneet koko aikuisväestössä 15 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä 7 prosenttia.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin kansainvälisessä Thorax-lehdessä.

Pikkulasten pneumokokkirokotukset alkoivat kansallisessa rokotusohjelmassa vuonna 2010.

– Vaikka prosenttiosuus vaikuttaa pieneltä, se on kansanterveydellisesti merkittävä, koska keuhkokuumeita on paljon. Vuosittain Suomessa noin 50 000 henkilöä sairastuu keuhkokuumeeseen ja lähes puolet heistä tarvitsee sairaalahoitoa. Tauti yleistyy iän karttuessa, ja väestön vanhetessa keuhkokuumeiden määrä kasvaa edelleen, sanoo Tampereen yliopiston professori Pekka Nuorti Kelan tiedotteessa.

Ennen pikkulasten rokotusten aloittamista 65 vuotta täyttäneiden keuhkokuumeet lisääntyivät. Rokotusten alkamisen jälkeen ne kääntyivät laskuun.

Aikuiset hyötyvät lasten rokotuksista epäsuorasti rokotusten aikaansaaman laumasuojan ansiosta. Kun rokotetut lapset eivät enää tartuta pneumokokkibakteeria perheenjäseniinsä tai esimerkiksi päiväkodin muihin lapsiin tai henkilökuntaan, pneumokokin aiheuttamat taudit vähenevät myös rokottamattomassa väestössä.