Lasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden rokotuskattavuus on Suomessa edelleen erittäin hyvä ja joidenkin rokotteiden kohdalla jopa hieman parantunut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Vuonna 2018 syntyneistä yli 98 prosenttia eli lähes kaikki lapset ovat saaneet kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen. Monissa kunnissa kaikki lapset saavat viitosrokotuksen. Kattavuus on yhtä hyvä kuin vuonna 2017 syntyneillä lapsilla viime vuonna.

Rotavirusrokotteen on saanut 93 prosenttia ja pneumokokkirokotteen lähes 97 prosenttia vuonna 2018 syntyneistä lapsista. Luvut ovat samaa luokkaa kuin viime vuonna.

”Molempien rokotteiden suosio on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Olen ilahtunut siitä, että kasvua on ollut etenkin länsirannikolla, missä rokotuskattavuus on perinteisesti ollut hieman muuta maata matalampi”, sanoo THL:n ylilääkäri Ulpu Elonsalo tiedotteessa.

Vesirokkorokotteen suosio on jopa hieman noussut viime vuodesta. Rokotteen on saanut reilut 83 prosenttia lapsista, kun vuonna 2017 syntyneillä kattavuus oli noin 80 prosenttia.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on saanut noin 93 prosenttia 2018 syntyneistä pikkulapsista, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna.

Suurimmista kaupungeista yli 95 prosentin MPR-kattavuuden saavuttivat muun muassa Espoo, Kuopio ja Jyväskylä. Myös monessa pienemmässä kunnassa MPR-rokotteen kattavuus on erinomainen.

”Monissa suurissa kunnissa MPR-rokotuskattavuus on selvästi aiempaa heikompi. Tarvitsemme vielä lisää tietoa laskun syistä. Teemme yhteistyötä kuntien kanssa ja selvitämme muun muassa tiedonsiirtoon liittyviä puutteita”, Elonsalo sanoo.

Rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Lapsi katsotaan rokottamattomaksi, jos hän ei ole saanut yhtään rotavirus-, pneumokokki-, MPR- ja viitos- tai nelosrokotetta.

Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluiän saavuttaneista 6–7-vuotiaista ilman kaikkia perusrokotuksia jää vain 0,7 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla vielä hieman rokotusrekisterin lukuja korkeampia.