Koronapassin käyttöönottoa on jarruteltu muun muassa siksi, että terveydenhuollon henkilökuntaa ei riitä lisääntyvään testaukseen. Lisäksi testiin pääsy on ainakin pääkaupunkisedulla jo nyt ruuhkautunut tartuntamäärien kasvun takia. Muun muassa keskustaministerit esittivät viime viikolla pikatestien nykyistä laajempaa käyttöä. Myös tapahtuma-ala torjuisi pikatestauksella kiristyviä koronarajoituksia.

Voisiko näitä antigeenitestejä käyttää koronapassin toteutuksessa ja testausruuhkien purkamisessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen ?

”En ota kantaa siihen, mitä testiä koronapassissa voisi käyttää. Molemmat käytössä olevat testit ovat ihan toimivia ja hyviä. Yleisesti käytetty pcr-testi on niistä hieman herkempi. Antigeenitesti on myös ihan toimiva, jos se tehdään juuri ennen oireiden ilmaantumista tai korkeintaan viiden päivän kuluttua niiden alkamisesta. Silloin virusmäärä on korkeimmillaan.

Akuutin tartunnan toteamisessa molemmat ovat ihan hyviä. Suomessa kaikki mikrobiologinen testaus on luvanvaraista toimintaa. Kotitestit ovat eri asia. Ne eivät vapauta ketään karanteenista tai eristyksestä.”

Tanskassa pikatestausta käytetään laajasti, myös koronapassin toteutuksessa. Miksi sen käyttö on Suomessa niin vähäistä?

”Sitä on käytetty muun muassa Pohjois-Suomessa seulontatestinä eli tilanteissa, joissa välimatkat näytteenotosta laboratorioon ovat pitkiä. Rajavalvonnassa ja yksityisessä terveydenhuollossa sitä on myös käytetty. Antigeenitesti antaa tuloksen nopeasti, eikä se vaadi erityiskoulutettua laboratoriohenkilöstöä. Testitulos kertoo tilanteesta näytteenottohetkellä. Sama tilanne on kaikissa testeissä.”

Voisiko pikatestauksella siis purkaa testausruuhkia?

”Varmasti koronapassia valmisteltaessa punnitaan kaikkia eri vaihtoehtoja.”

Mikä on näiden pikatestien saatavuus, onko olemassa kotimaista vaihtoehtoa?

”Yksi suomalainen antigeenivalmistaja on, mutta heidän testissä näytteen analysointi vaatii laitteen. Suurin osa pikatesteistä on raskaustestin kaltaisia liuskatestejä. Pandemian alussa koronatesteistä ja testausmateriaaleista oli pulaa, mutta sen jälkeen tilanne helpotti. En tiedä, onko niitä saatavissa ylettömästi, jos kysyntä yltyy kovaksi.”

Nostaisiko pikatestien laajempi käyttö testauksen kustannuksia?

”Yksittäistapauksissa antigeenitesti on halvempi, mutta massatestauksessa pcr-testi tulee edullisemmaksi.”

Lue seuraavaksi: