Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on myöntänyt poikkeusluvan suomalais-ranskalaisen Mobidiagin kehittämälle koronaviruksen tunnistavalle Novodiag-pikatestille. Poikkeuslupa mahdollistaa testin myymisen terveydenhuoltoalan ammattilaisille Suomessa.

Prosessi poikkeusluvan saamiseksi Ruotsiin, Iso-Britanniaan ja Ranskaan on myös käynnissä, Mobidag kertoo tiedotteessaan.

PCR-diagnostiikkaan perustuva Novodiag-testi tunnistaa koronavirusinfektion varhaisessa vaiheessa nenänielunäytteestä. Testi on valmis tunnissa.

Novodiag-testi toimiin Mobidiagin mukaan ”näyte sisään, tulos ulos” -periaatteella, jossa suurimman työn tekee itse laite. Testi suoritetaan korkean automaation Novodiag-diagnostiikkalaitteessa, jonne näytteet asetetaan analysoitaviksi.

Mobidiagin mukaan järjestelmä on helppokäyttöinen, minkä ansiosta se voidaan ottaa käyttöön myös korkean riskin tiloissa, eikä testin suorittaminen vaadi korkeasti koulutettua laboratoriohenkilökuntaa.

Laite analysoi kerralla 1–4 näytettä. Siksi se sopii esimerkiksi pienten paikkakuntien käyttöön.

Testi täydentää jo markkinoilla olevaa ja huhtikuussa poikkeusluvan saanutta suurille näytemäärille soveltuvaa Amplidiag-testiä, joka on jo käytössä Suomessa muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSLAB:issa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.