Pieni syntymäpaino on yhteydessä vasenkätisyyteen.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston johtamasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin sekä syntymäpainon että sikiön yhteyttä kätisyyteen.

Tulokset julkaistiin eilen Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -tiedelehdessä.

Tutkimuksen aineistona käytettiin yli 2 000 japanilaisen ja hollantilaisen kolmosen tietoja ja se toteutettiin yhteistyössä Osakan yliopiston sekä Amsterdamin Vrije Universiteitin kanssa.

Tulosten mukaan sekä japanilaisilla että hollantilaisilla kolmosilla vasenkätisten syntymäpaino oli selvästi pienempi kuin oikeakätisillä.

Syntymäpainon vaikutus oli hyvin samanlainen molemmissa maissa, vaikka vasenkätisyys on harvinaisempaa Japanissa kuin Hollannissa ja myös keskimääräisessä syntymäpainossa oli selvä ero maiden välillä.

– Vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteyden havaitseminen kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa on erityisen vakuuttava tulos ja vahvistaa entisestään käsitystämme raskaudenaikaisen kehityksen merkityksestä kätisyyden määräytymisessä, kertoo tutkimusta johtanut neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Noin joka kymmenes ihminen maailmassa on vasenkätinen. Vasenkätisyyden syntymekanismeja tunnetaan kuitenkin edelleen huonosti.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä.

Lisäksi keskosina syntyneillä on suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole selvinnyt, onko keskosten vasenkätisyyden syynä ennenaikaisuus vai matalampi syntymäpaino.