Nukkumaanmenoaika voi vaikuttaa sydänriskeihin, kertoo tuore tutkimus. Kuusivuotisen seurannan aikana pienin riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli kello 22–23 aikoihin nukkumaan menneillä osallistujilla.

Heihin verrattuna sairastumisriski oli neljänneksen suurempi osallistujilla, jotka menivät yöunille ennen iltakymmentä tai vasta puolenyön jälkeen.

Nukkumaanmenoaika vaikutti etenkin naisten sydänriskeihin, mutta tulokset vaativat vielä lisäselvityksiä. Havainnot kuitenkin vahvistavat näyttöä unen yhteydestä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Tutkimus havaitsi sairastumisriskin ja nukkumaanmenoajan yhteyden riippumatta unirytmin vaihtelusta ja yöunien kestossa. Painoindeksi, diabetes, korkea verenpaine tai sosioekonomiset seikat eivät myöskään selittäneet tuloksia.

Tuloksista ei kuitenkaan voi päätellä, johtuvatko yhteydet ainoastaan nukkumaanmenoajasta vai muistakin seikoista, jotka vaikuttavat vuorokausirytmiin. Siksi ole varmaa, pienentäisikö nukkumaanmenoajan muuttaminen sydänriskejä.

Tutkimuksen julkaisi European Heart Journal -lehti, ja siihen osallistui 88 000 brittiä. Tutkijat mittasivat unta ja nukkumaanmenoaikaa aktiivisuusrannekkeilla. Kuusivuotisen seurannan aikana 3200 osallistujaa sairastui sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan, iskeemiseen sydänsairauteen tai aivoverenkiertohäiriöön. Osallistujat olivat iältään keskimäärin 61-vuotiaita.