Philips Respironicsin valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Ongelma saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Laatuongelman piiriin kuuluvia Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) alueella käytössä yli 2000 potilaalla.

Laitteen käyttäjiin otetaan Taysista henkilökohtaisesti yhteyttä ja annetaan toimintaohjeet sen jälkeen, kun Tays on saanut laitevalmistajalta tarvittavia lisätietoja.

Tays korostaa, että hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Tämänhetkisen tiedon perustella sairaalan asiantuntijat arvioivat, että hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Potilaille on tiedusteluja varten erillinen neuvontanumero. Uusimmat tiedot päivitetään Taysin keuhkosairauksia koskevan verkkosivun yhteyteen osoitteessa tays.fi.

Ongelma ei koske happirikastimia.

Philips Respironics on ilmoittanut, että viallisissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan.

Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat Taysin mukaan pääsääntöisesti olleet hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia.

Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.

Philips Respironics on ryhtynyt korjaamaan ongelmaa. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.