Lääkeyhtiö Pfizerin uusi Suomen toimitusjohtaja Debra (Deb) Mangone aloitti työt viime kuussa. Ennen Suomen pestiä hän työskenteli läheisessä yhteistyössä Pfizerin globaalin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa saaden paljon ensikäden tietoa Pfizerin pyrkimyksistä covid-19-pandemian torjunnassa.

Mangone oli Bourlan esikuntapäällikkönä ja New Yorkin pääkonttorin johtajana. Hän teki läheistä yhteistyötä Pfizerin johtoryhmän kanssa strategian ja liiketoiminnan kehittämisen parissa sekä johti vuodelle 2022 suunniteltua pääkonttorin muuttoa.

– Yhteistyö globaalin toimitusjohtajan kanssa oli hienoa aikaa ja oli haikeaa lähteä New Yorkista, mutta olen erittäin innoissani uudesta työtehtävästäni Suomessa, Mangone sanoo.

Mangone nimitettiin uuteen rooliinsa virallisesti jo helmikuussa, mutta epidemian vuoksi hän muutti Suomeen vasta elokuussa. Mangone seuraa tehtävässä Päivi Kerkolaa, joka toimii nykyään Pfizerin Italian toimitusjohtajana.

Viime keväänä Mangone osallistui Pfizerin aloitteesta tehdyn uudenlaisen lääkeyhtiöiden yhteistyön, globaalin FivePointPlanin rakentamiseen. Kyse on covid-19-pandemian torjumiseksi kehitetystä globaalista yhteistyöstä, jossa lääkeyritykset pyrkivät tukemaan tutkijoiden työtä näiden etsiessä ratkaisuja pandemiaan.

Mangone toivoo voivansa työskennellä Suomessa viranomaisten, tutkijoiden, terveydenhuollon ammattilaisten sekä Lääketeollisuus ry:n ja sen jäsenyritysten kanssa covid-19-kriisin ratkaisemiseksi.

– Olemme Pfizerilla sitoutuneet tekemään kaikkemme covid-19-pandemian vastaisessa taistelussa. Työskentelemme ahkerasti kumppanimme BioNTechin kanssa mahdollisen mRNA-rokotteen kehittämiseksi sekä kehitämme mahdollista uutta antiviraalista hoitoa, Mangone sanoo.

Mangone kertoo tavoitteekseen muun muassa edistää Kansallisen terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toteutumista ja sitä, että Suomeen saadaan lisää investointeja.

– On erittäin tärkeää, että suomalaiset saavat jatkossakin viivytyksettä parhaan mahdollisen hoidon, ja Suomessa otetaan nopeasti käyttöön uudet innovatiiviset lääkkeet ja rokotteet, Mangone sanoo.