Lääkeyhtiö Pfizer julkisti maanantaina odotuksia selvästi paremmat, alustavat tulokset koronavirusrokotteensa tehokkuudesta. Jopa 90-prosenttinen suojateho ylitti kevyesti 60–70 prosentin odotukset.

Tiistaina Yhdysvaltain sosiaali- ja tarveysministeriön osastopäällikkö Alex Azar hahmotteli saman tien NBC-kanavalle mahdollista aikataulua rokottamiselle Yhdysvalloissa.

– Pfizer toimittaa meille 20 miljoonaa annosta kuukaudessa marraskuusta alkaen, Azar kertoi.

– Odotamme, että meillä on tarpeeksi rokotteita, jotta joulukuun loppuun mennessä olemme rokottaneet haavoittuvimmat ihmiset hoivakodeissamme ja muualla.

Azar myös ennakoi, että terveydenhoidon henkilökunta olisi USA:ssa rokotettuna tammikuussa ja muun väestön rokoteohjelmat olisivat käynnissä maalis–huhtikuussa.

Rokote antaa suojan koronaviruksen aiheuttamalta taudilta alustavien tehotutkimusten perusteella vajaassa kuukaudessa, noin viikko toisen annoksen saamisen jälkeen.

Laumasuoja voisi Pfizerin rokotteen teholla siis toteutua jo keväällä 2021. Asiantuntijoiden mukaan laumasuojaan riittää koronaviruksella 60-72 prosentin väestötason immuniteetti.

Alex Azar mainitsi rokoteohjelmasta puhuessaan, että heillä on sopimus myös toisen rokotevalmistajan Modernan kanssa.

Yhdysvaltalainen Moderna on luvannut alustavia tietoja kolmannen vaiheen tutkimuksistaan vielä marraskuun aikana. Se saattaa siis hyvinkin olla seuraavan ison rokoteuutisen lähde.

Modernalla kyse on vastaavasta modernista mRNA-rokotteesta kuin Pfizerilla. Se ei hyödynnä olemassa olevaa virusta vektorina, kuten AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston ja Johnson & Johnsonin rokoteaihiot.

Modernan rokote ei vaadi pitkäaikaiseen säilytykseen -72 asteen säilytyslämpötilaa, kuten Pfizerin rokote. Tästä johtuen sitä pidetään logistisesti helpompana jaella kuin Pfizerin rokotetta.

AstaZenecan rokote on logistisesti vieläkin helpompi, koska se ei edellytä miinuslämpötilaa.

Pfizer on aloittanut syksyllä rokotteen valmistamisen yhdessä saksalaisen BioNTechin kanssa, ja myös Modernalla tuotanto on käynnissä. AstraZeneca aloitti tuotannon jo kesällä.

Pfizer ja BioNTech lupaavat rokotettaan olevan tuotettuna tänä vuonna 50 miljoonaa annosta ja ensi vuonna vähintään 1,3 miljardia annosta.

Yksi henkilö rokotetaan kahdella annoksella, joten rokotuksen voisi saada tänä vuonna 25 miljoonaa henkilöä.

Näin ollen kysyntä ylittää reilusti tarjonnan Pfizerin rokotteelle.

Odotukset ovat siksi korkealla Modernan, AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteille sekä muille kolmannen vaiheen tutkimuksissa oleville kandidaateille.

Euroopan unioni on käynyt Pfizerin kanssa alustavat neuvottelut rokotteiden tilaamisesta.

Rokotusstrategiaa laaditaan paraikaa myös Suomessa siltä varalta, että rullaavassa hyväksyntäprosessissa lääkeviranomaisilla oleva aihio saisi hyväksynnän nopeastikin.

Vähintään hätäkäyttölupahyväksyntä voi asiantuntija-arvioiden perusteella varmistua parissa kolmessa viikossa, jolloin Pfizerin rokote voisi olla markkinoilla joulukuun puolessavälissä.

Pfizer on ilmoittanut aikaisemmin hakevansa hätäkäyttölupaa priorisoiduille väestöryhmille marraskuun kolmannella viikolla – eli ensi viikolla.

Tiistain uutisissa koronavirukseen liittyen myös plasmahoitoa kehittävä Eli Lilly sai Yhdysvalloissa hätäkäyttöluvan vasta-aineita sisältävälle hoidolleen.

Vastavaa tuotetta on kehittänyt myös Regeneron, jonka hoitoa presidentti Donald Trump.