Lääkeyhtiö Pfizer julkisti iltapäivällä odotuksia paremmat tuloksensa rokoteaihionsa kolmannen eli viimeisen vaiheen tehotutkimuksistaan.

Pfizer ilmoitti, että rokotteella oltiin alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho, kun analyytikot ovat puhuneet noin 60–70 prosentin suojasta.

Pfizer on aiemmin sanonut, että se voisi hakea toimivan rokotteen myötä hätäkäyttölupaa riskiryhmille marraskuun kolmannella viikolla – kun viimeisistä rokottamisista on kulunut kaksi kuukautta.

Arviot hyväksyntäprosessille ovat liikkuneet 2–3 viikossa, joten periaatteessa Pfizerin rokote voisi olla jakelussa jo joulukuussa. Rokotteen tuotanto on jo käynnissä.

– Tämä on suunnilleen paras uutinen maailmalle, Yhdysvalloille ja kansanterveydelle, totesi Pfizerin rokotetutkimuksen ja -kehityksen johtaja William Gruber Bloombergille.

Pfizerin mukaan yhtiö pystyy vuoden 2020 aikana valmistamaan 50 miljoonaa rokotetta ja 1,3 miljardia annosta vuonna 2021.

Todennäköisesti rokote olisi aluksi priorisoitu riskiryhmille. Esimerkiksi Suomen rokotetyöryhmä suosittelee tilattavaksi lopulta kolmea rokotetta.

Euroopan komissio on käynyt Pfizerin kanssa esineuvottelut rokotteen saamiseksi Eurooppaan. Sopimusta ei vielä ole, mutta asiantuntijat odottavat sen syntyvän nopeasti.

Pfizerin kolmannen vaiheen tutkimuksista oli löytynyt toistaiseksi 94 koronavirustartuntaa, mikä riittää yhtiön asettamien kriteerien mukaan tulosten raportointiin. Yhtiö jatkaa tutkimustaan, kunnes otoksessa on löydetty 164 tartuntaa. Tutkimukseen osallistui 43 538 henkilöä.

Aiemmin Pfizer oletti saavansa tuloksia jo lokakuun lopussa, mutta tartuntojen määrää otoksessa ei pidetty tuolloin riittävänä pitävien tulosten julkistamiseksi.

Pandemia on sittemmin kiihtynyt ympäri maailmaa, ja tartuntoja on oletettavasti ilmaantunut myös rokotteen saaneissa.

USA:n osakefutuurit olivat ennen uutista parin prosentin nousussa, mutta Pfizerin uutisen jälkeen futuurit kohosivat kolme prosenttia lisää. Pfizerin oman osakkeen futuurit nousivat välittömästi 12 prosenttia.

Kilpailevaa rokotetta valmistavan AstraZenecan osake kääntyi laskuun.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote oli ennakkosuosikki kansainvälisessä rokotekisassa, kunnes tämän rokoteaihion kokeet keskeytettiin Yhdysvalloissa sairastapauksen vuoksi syyskuussa. Sittemmin kokeet ovat jatkuneet.

Myös AstraZenecalta odotetaan kolmannen vaiheen tuloksia vielä loppuvuoden aikana.