Yhdysvaltain lääkeviraston (FDA) riippumaton akateemisista tutkijoista, lääkäreistä ja liittovaltion muista terveysviranomaisista koostuva asiantuntijapaneeli äänesti eilen torstaina Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen kohtalosta Yhdysvalloissa.

Äänin 17–4 paneeli suositteli FDA:lle hätäkäyttöoikeuden myöntämistä rokotteelle käytettäväksi 16-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Paneeli katsoi, että rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin sen haitat. Yksi paneelin edustajista ei äänestänyt.

Asiantuntijapaneelia mietitytti Politico-lehden mukaan mahdolliset allergiset reaktiot, joista on kerrottu Ison-Britannian maanantaina alkaneen koronarokottamisen yhteydessä. Muutamat asiantuntijat yrittivät siinä onnistumatta saada paneelia rajaamaan suositusta siten, että koronarokotetta ei annettaisi teineille eikä kansalaisille, jotka eivät ole riskissä saada covid-19-infektion vakavampaa muotoa.

Lääkeviranomainen Susan Wollersheim FDA:sta sanoo, että nuoriso sai Pfizerin koronarokotteen kliinisissä kokeissa vakavampia haittavaikutuksia kuin vanhempi väki, kertoo Politico. Kaiken kaikkiaan rokotteen haittavaikutukset olivat lieviä, lähinnä rokotusalueen kipua, päänsärkyä ja kuumetta rokotusta seuraavana päivänä.

Asiantuntijapaneelin äänestystulos tasoittaa tietä hätäkäyttöoikeuden myöntämiseksi Pfizerin koronarokotteelle. Joidenkin mediassa liikkuvien tietojen mukaan FDA saattaa päättää asiasta jo tänään perjantaina, kirjoittaa tietotoimisto FirstWordPharma.

Siinä tapauksessa koronaepidemian etulinjassa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset alkaisivat saada rokotetta Yhdysvalloissa ensi viikolla.

FDA:n johtava koronaviranomainen Peter Marks on Politicon mukaan sanonut, että lääkevirasto voi näyttää koronarokotteelle vihreää valoa muutaman päivän sisällä siitä, kun sen sisäinen arviointi toteaa rokotteen riittävän turvalliseksi.

Pfizerin ja Biontechin koronarokote on viikon sisällä saanut hätäkäyttöoikeuden Isossa-Britanniassa, Bahrainissa, Kanadassa ja Saudi-Arabiassa.

Hätäkäyttöoikeus ei ole sama kuin rokotteen myyntilupa, joka vaatii vielä tarkempaa näyttöä valmisteesta.

FDA:n asiantutijapaneeli aikoo äänestää kannastaan Modernan koronarokotteeseen 17. joulukuuta.