Euroopan lääkevirasto EMA suosittelee Pfizerin kehittämää antiviraalipilleriä käytettäväksi hätätilanteessa.

Paxlovid-nimisellä pillerillä ei ole vielä myyntilupaa Euroopassa, mutta se on rullaavassa hyväksyntämenettelyssä EMAssa, samoin kuin USA:n viranomaisilla.

Toisin kuin lääkeyhtiö Merckin kehittämä koronalääke – jonka teho vakavaa covid-tautia vastaan osoittautui odotettua heikommaksi, eli vain 30-prosenttiseksi – Pfizerin lääke tuotti lopullisissa tuloksissa 89 prosentin suojan vakavalta taudilta riskiryhmään kuuluvilla rokottamattomilla henkilöillä.

Alustavien tulosten mukaan lääkkeen pitäisi tehota myös omikron-muunnokseen.

Vain riskiryhmille

EMA päätti torstaina, että EU:n jäsenvaltiot voivat käyttää Pfizerin valmistamaa koronaviruslääkettä uuden omikron-vetoisen korona-aallon kuormittaessa maiden terveydenhoitoa.

Esimerkiksi Britanniassa, Tanskassa ja Norjassa ennusteet omikron-aallon voimasta ovat olleet hurjia.

EMAn suositus toimii pohjana valtiotason päätöksille suosituksista lääkkeen suhteen. Suosituksessa pillerin käyttö rajataan aluksi vain riskiryhmiin.

"Lääkkeellä voidaan hoitaa Covid-19-tartunnan saaneita aikuisia, jotka eivät tarvitse ylimääräistä happea, mutta joilla on kasvanut riski taudin kehittymisestä vakavaksi”, EMAn tiedotteessa summataan.

Paxlovid tulisi määrätä potilaalle viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta. Pfizerin mukaan paras teho lääkkeellä on kolmen päivän sisällä oireiden alusta, mutta teho säilyy varsin hyvänä vielä viidenkin päivän sisällä tartunnan toteamisesta. Lääkekuuri kestää viisi päivää.

Tavanomaisen riskin potilailla lääke vähentää sairaalahoidon tai kuoleman riskiä 70 prosentilla, mutta tällaisiin tapauksiin EMA ei toistaiseksi lääkettä suosittele.

Tuotanto rajallista

Paxlovidin tuotanto on toistaiseksi rajallista, mutta kysyntä olisi kova.

Pfizer on vasta käynnistämässä lääkkeensä tuotantoa, ja se on ilmoittanut, että kuluvan vuoden puolella lääkesarjaa on luvassa vain 180 000 kappaletta. Ensi vuoden tuotantotavoite on 80 miljoonaa lääkekuuria.

Briteissä Merckin lääke on saanut hätäkäyttöluovan, mutta Euroopan Unionissa prosessi on kesken, kuten myös Pfizerin lääkkeen osalta.

Nämä ovat ensimmäisiä varsinaisia koronalääkkeitä, joiden teho on osoittautunut merkittäväksi ja joita voidaan tuottaa massoittain. Koronarokotteiden korvikkeiksi niistä ei asiantuntijoiden mukaan ole.

Paxlovid annostellaan yhdessä ritonavirin, eräänlaisen HIV-lääkkeen kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia joillekin korkean riskin potilaille, joille kyseinen lääkitys ei sovi. Lääke ei myöskään EMAn mukaan sovellu esimerkiksi raskaana oleville.

Euroopan lääkeviraston odotetaan hyväksyvän lääkkeen käytön virallisesti lähiviikkoina. Se aloitti hakemuksen käsittelyn vasta maanantaina.