Euroopan lääkevirasto (Ema) arvioi paraikaa, voidaanko Pfizerin ja MSD:n koronalääkkeille antaa ehdollinen myyntilupa EU-alueelle. Pfizerin lääke sai Emalta riskiryhmiin rajatun hätäkäyttöluvan jo joulukuun puolivälissä.
Tarkkaa tietoa virallisen lupa-arvioinnin valmistumisesta ei ole, mutta se voi tapahtua piankin, sillä Ema suosii koronarokotteiden ja -lääkkeiden kohdalla niin sanottua nopeutettua arviointia (rolling review). Siinä viranomainen käy tutkimusdataa läpi sitä mukaan kuin sitä tulee tarjolle.
Sekä Pfizerin Paxlovid että MSD:n eli Merckin molnupiraviiri ovat tablettimuotoisia antiviruslääkkeitä.
Viimeisessä ihmiskokeiden eli faasi-3-kokeiden vaiheessa molnupiraviiri puolitti yhtiön mukaan korkean riskin koronapotilaiden riskin joutua sairaalahoitoon tai kuolla. Lääkkeen teho vakavaa covid-tautia vastaan osoittautui kuitenkin loppupeleissä odotettua heikommaksi, vain 30-prosenttiseksi.
Faasi 2- ja faasi 3 -ihmiskokeissa kolmen päivän sisällä koronaoireiden alkamisesta nautittu Paxlovid vähensi riskiryhmään kuuluvien rokottamattomien koronapotilaiden sairaalahoitoon joutumisen ja kuoleman riskiä 89 prosentilla lumelääkkeeseen verrattuna. Viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta lääkkeen tehoksi ilmoitettiin 88 prosenttia.
Saksa tilasi joulukuussa miljoona annosta Paxlovidia.
Pfizerin lääkkeestä kuului tällä viikolla uutta tietoa.
Yhtiö raportoi tiistaina kolmesta vielä julkaisemattomasta laboratoriotutkimuksesta, jotka antoivat viitteitä, että Paxlovidilla on tehoa myös koronan omikronvarianttia vastaan, kertoo FirstWord Pharma -tietotoimisto.
”Näiden in vitro-kokeiden valossa Paxlovidin pitoisuus plasmassa pysyy monta kertaa korkeammalla tasolla kuin mitä tarvitaan estämään omikronmuunnoksen lisääntymistä solussa”, yhtiö tiedotti vapaasti suomennettuna.
Kaksi laboratoriokokeista oli Pfizerin tekemiä, kolmannen yhtiö on tehnyt yhdessä Ichan School of Medicinen tutkijoiden kanssa.
Suomi hankkii koronalääkkeitä todennäköisesti EU:n kautta
Saksa ilmoitti joulukuun lopulla tilanneensa miljoona annosta Pfizerin antiviruslääkettä. Ensimmäiset Paxlovidin toimitukset Saksaan on luvattu tammikuun loppuun mennessä.
Suomi hankkii koronalääkkeitä todennäköisesti EU:n yhteishankintana. Asiasta ei ole tarjolla tarkkaa tietoa, sillä koronalääkkeet kuuluvat valtion varmuusvarastoihin, eikä niiden sisältö ole julkista. Näin kertoi STM:n erityisasiantuntija Elina Asola jutussa STM ei kerro, mitä koronalääkkeitä Suomeen on hankittu tai aiotaan hankkia, joka julkaistiin Mediuutisissa joulukuussa.
Pfizer ilmoitti maanantaina investoivansa seuraavan viiden vuoden aikana 520 miljoonaa euroa Ranskaan. Investoinnilla yhtiö vauhdittaa muun muassa Paxlovid-lääkkeen tuotantoa Euroopassa.
LUE MYÖS: