Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokote vaikuttaa tutkimustulosten mukaan tepsivän myös koronaviruksen uusiin, Britanniasta ja Etelä-Afrikasta levinneisiin variantteihin, yhtiöt kertovat.
Laboratoriotutkimuksen tuloksia ei vielä ole vertaisarvioitu, mutta yhtiön mukaan ne vaikuttavat lupaavilta.
Ärhäkästi leviävien virusvarianttien ilmaantuminen on herättänyt myös huolta siitä, voisivatko ne muuntua jo kehitettyjen rokotteiden ulottumattomiin.
Pfizerin johtava rokotetutkija Phil Dormitzer kertoo, että vaikka tutkimustulokset eivät vielä ole täydellisiä, rokote näyttää tehoavan ainakin 16 eri mutaatiota vastaan.
– Millään mutaatiolla ei ole ollut merkittävää vaikutusta rokotteen tehon. Siinä ovat hyvät uutiset, Dormitzer kertoo Reutersille.
–Se ei tarkoita, etteikö 17. mutaatiollakaan olisi, hän kuitenkin varoittaa.
Biontech kertoo lisäksi, että tavoite 1,3 miljardin rokoteannoksen tuotannosta vuonna 2021 on toteutumassa.
Parhaillaan myös muut rokotekehittäjät testaavat omia tuotteitaan uusia virusvariantteja vastaan. Kokeet ovat meneillään ainakin AstraZenecalla, Modernalla ja CureVacilla.
Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteissa hyvä puoli on se, että ne perustuvat RNA:n käyttöön. Siten niitä on helpompi muokata uusien virusvarianttien torjumiseksi.
Edinburghin yliopiston immunologian professori Eleanor Riley sanoo Reutersille, että virusmuunnokset ovat pandemioissa tavallisia, ja niitä täytyy tutkia tarkkaan heti niiden ilmaantuessa.
– Rokotetta on ehkä tarpeellista viilata ajan myötä, Riley sanoo.