Lääkeyhtiö Pfizer joutuu maksamaan Yhdysvalloissa yli 1,6 miljardin euron korvaukset useita sen lääkkeitä koskevista harhaanjohtavista markkinointiväitteistä. Korvaukset maksamalla yhtiö välttyy oikeudenkäynniltä.

Korvaussumma on Yhdysvaltain historian suurin. Se vastaa silti Pfizerilla vain noin kolmen viikon myyntitulosta.

Pfizer ja sen tytäryhtiö Pharmacia and Upjohn ovat markkinoineet eritoten nyt jo markkinoilta vedettyä kipulääke Bextraa mutta myös esimerkiksi hermokipulääke Lyricaa ja antibiootti Zyvoxia perusteettomilla väittämillä ja lupailleet liikoja niiden tehosta.

Pfizer myös palkitsi lääkäreitä esimerkiksi kolesterolilääke Lipitorin ja erektiolääke Viagran määräämisestä potilaille.

Tuomio on jo neljäs vastaavanlainen Pfizerille. Esimerkiksi vuonna 2004 yhtiö maksoi yli 300 miljoonan euron korvaukset epilepsialääke Neurontinia koskevasta harhaanjohtavasta markkinoinnista.

Neurontin-tuomion jälkeen Pfizer lupasi käyttäytyä jatkossa hyvin, mutta lupaus unohtui nopeasti.

Nyt päättynyt valtakunnallinen oikeudenkäynti aloitettiin, kun kolmessa eri osavaltiossa nostettiin syytteitä yhtiötä kohtaa samasta asiasta.

Pfizerin entinen markkinointijohtaja John Kopchinski kertoi oikeudessa, että yhtiön johto painosti voimakkaasti markkinoimaan esimerkiksi kipulääke Bextraa vastaavilla keinoilla kuin aiemmin Neurontinia.

– Jos et myynyt lääkkeitä laittomasti, et ollut joukkuepelaaja, Kopchinski sanoo The New York Timesissa .

Pfizer toteaa muuttaneensa nyt toimintatapojaan, eikä usko, että vastaavat väärinkäytökset ovat enää jatkossa mahdollisia.

Suomessa lääkemarkkinointia säätelee lääkelaki, jota valvoo Lääkelaitos. Lisäksi Lääketeollisuus ry:n eettinen ohjeistus valvoo lääkkeiden markkinointia.

– Lääkkeen tuoteselosteen ulkopuolinen markkinointi terveydenhuollon ammattilaisille on Suomessakin kiellettyä. Valvomme omaa toimintaamme alan ohjesääntöjen mukaisesti ja osin jopa tiukemmin, sanoo Suomen Pfizerin lääketieteellinen johtaja Tom Wiklund.

Viestintäjohtaja Niko Palosuon mukaan on tärkeää, että alan toimijoita valvotaan laajasti.

– Toivon että tapaus lisää keskustelua kaiken terveydenhuollon toiminnan läpinäkyvyydestä, Palosuo toteaa.