Koronarokotuksista tunnetut Pfizer ja BioNTech kehittävät tehosterokotetta deltavarianttia vastaan, yhtiöt tiedottivat torstaina.
Tehosterokotusten kliiniset testit saattavat alkaa jo elokuussa.
Yhtiöt uskovat, että kolmas rokoteannos samaa rokotetta antaisi korkeimman suojatehon, mutta sanovat haluavansa ”olla valppaana” ja kehittää päivitettyä versiota koronarokotteestaan deltavariantin taltuttamiseksi.
Aiemmin ilmestyneen vielä vertaisarvioimattoman brittitutkimuksen mukaan BioNTech/Pfizerin rokotuksen teho deltavariantin aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan on erittäin hyvä. Ensimmäinen rokoteannos suojasi sairaalahoitoa vaativalta tautimuodolta 94 prosenttisesti (luottamusväli 46-99) ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttisesti (luottamusväli 86-99).
Vaikka suoja vakavaa tautimuotoa vastaan on hyvä, viittasivat yhtiöt Israelin terveysministeriön dataan, että rokotteen kyky suojata koronatartunnalta ja oireiselta tartunnalta laski kuuden kuukauden kuluttua rokottamisen jälkeen. Tämän ajanjakson aikana deltavariantista on tulossa Israelissa ja monissa muissa maissa hallitseva variantti, yhtiöt sanovat. Yhtiöiden oma, vaiheen kolme tutkimus, on niiden mukaan antanut samankaltaisia tuloksia kuin Israelin viranomaisten tulokset.
– Tähänastisen kokonaistiedon perusteella on oletettavaa, että kolmas annos saatetaan tarvita 6–12 kuukautta täydellisen rokotuksen [kahden annoksen] jälkeen. Suoja vakavaa tautia vastaan pysyi korkeana koko kuuden kuukauden ajan, [mutta] on odotettavaa, että teho laskee oireellista tautia vastaan ajan kuluessa ja variantteja ilmenee jatkuvasti. Tähänastisen kokonaistiedon perusteella Pfizer ja BioNTech uskovat, että kolmas annos voi olla hyödyllinen, jotta voidaan ylläpitää korkein suojan taso, yhtiöt tiedottivat.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kuitenkin kertoi Mediuutisille keskiviikkona, että Israelin viranomaisten analyysissa on metodologisia ongelmia, joten heidän antamistaan luvuista ei voi vielä suoraan sanoa, tarvitaanko tehosterokotetta ja jos, niin kenelle.
– Perusviesti myös Israelista kuten Iso-Britanniastakin on ollut se, että meillä nyt käytössä olevien koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan ei ole murentunut, vaikka rokotetutkin voivat saada virustartunnan, Nohynek sanoi keskiviikkona.
Hän myös sanoi, että kolmatta annosta tärkeämpää olisi saada maailman väestölle edes ensimmäinen rokoteannos.
– Tällä hetkellä vasta neljännes maailman väestöstä on saanut ensimmäisen annoksen ja sekin jakautuu edelleen hyvin epätasaisesti. Vain noin yksi prosentti köyhimpien maiden väestöstä on rokotettu, Nohynek sanoi.