Pfizer ja BioNTech kertoivat eilen keskiviikkona aloittaneensa neuvottelut Euroopan komission kanssa mahdollisuudesta toimittaa 200 miljoonaa annosta mRNA-pohjaista rokotekandidaattia, joita yhtiöt kehittelevät koronaepidemiaa vastaan.

Rokoteaihio ei ole vielä valmis, mutta se on kliinisissä tutkimuksissa.

Toiveena on, että rokotetoimitukset voisivat alkaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Sen edellytys toki on, että viranomaiset hyväksyvät kyseisen BNT162b2-rokoteaihion käyttöön ja että rokoteaihio läpäisee kliiniset tutkimukset. Aihiolle aiotaan hakea viranomaislupaa lokakuussa.

Yritysten ehdottamaan sopimukseen liittyy myös optio 100 miljoonan annoksen lisäostolle.

Jos rokoteaihio saa viranomaisten hyväksynnän, suunnitelmissa on valmistaa jopa 100 miljoonaa rokoteannosta vuoden 2020 loppuun mennessä ja noin 1,3 miljardia annosta vuoden 2021 loppuun mennessä.

Euroopan unioniin toimitettavat rokotteet valmistettaisiin BioNTechin tuotantolaitoksilla Saksassa ja Pfizerin tuotantolaitoksilla Belgiassa.

– Olemme tehneet valmisteluja toimitusketjussamme, ennen kaikkea Belgiassa sijaitsevalla tehtaallamme, ja olemme jo aloittaneet valmistuksen, jotta rokotteemme olisi saatavilla mahdollisimman pian, jos kliiniset tutkimukset osoittautuvat onnistuneiksi ja viranomaishyväksyntä myönnetään, Pfizerin pääjohtaja Albert Bourla sanoo tiedotteessa.

Jos BNT162b2-rokotekandidaatille saadaan viranomaishyväksyntä, Euroopan komissio johtaa ja hallinnoi rokoteannosten jakeluprosessia EU:n 27 jäsenvaltion kesken.

Hallitusten kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi Pfizer ja BioNTech ovat ilmaisseet kiinnostuksensa mahdollisesta rokotteen toimittamisesta COAVX-järjestelyn kautta. Kyseessä on mekanismi, jonka ovat perustaneet Gavi, Vaccine Alliance, CEPI (the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ja Maailman terveysjärjestö (WHO).

Tarkoituksena on tarjota erilaisia teknologia-alustoja hyödyntäen hallituksille, myös kehittyvien markkinoiden hallituksille, varhainen pääsy laajaan tuotevalikoimaan covid-19-rokotekandidaatteja, joita monet valmistajat tuottavat ympäri maailmaa.