Maailmanlaajuiset megatrendit, kuten tekoäly, tulevat myös terveydenhuoltoon ja palvelujärjestelmä uusiutuu joka tapauksessa, saatiinpa Suomessa poliittisia päätöksiä aikaan tai ei.

Tästä muistutti Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumassa puhunut Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

– Maailman muutokset eivät pysy sote-uudistuksen aikatauluissa, Itkonen sanoi.

Pentti Itkosen mukaan yksi vaikeista sote-uudistuksen kysymyksistä on, paljonko uudistus tulee maksamaan. Tietoa siitä penätään julkisuudessa ja poliittisessa keskustelussa säännöllisesti.

– Kaikki asiaan kunnolla perehtyneet sanovat, että eivät tiedä uudistuksen hintaa. Uudistuksessa on mukana niin paljon erilaisia asioita, joiden suhteita ja riippuvuuksia ei voida ennakoida. Siksi uudistuksen kustannusten arviointi on mahdotonta tässä vaiheessa.

Kaikelle uudelle on kuitenkin totuttu saamaan hinta. Tämä ristiriita vaikeuttaa sote-uudistukseen sitoutumista.

– Nyt sinua pyydetään lähtemään mukaan kyytiin, jonka sanotaan olevan hyvä mahdollisuus, mutta tarkkaa kuvaa tulevaisuudesta ei kuitenkaan pystytä kertomaan.

Itkonen piti epärealistisena vaatimusta siitä, että päättäjät voivat sitoutua sote-uudistukseen vain, jos saavat sille tarkan hintalapun. Hän myös kehotti pohtimaan sitä, miten paljon maksaa, jos sote-uudistus jätetään tekemättä.

– Tuskin vaikkapa Walhlroos pohti Nordean verkkopankin kehittämistä aloitettaessa, että kalleuden takia pitäisi jättää verkkoalvelut tekemättä ja säilyttää konttorit vaikkapa Pihtiputaalla.

Itkonen korosti, kuinka tärkeää terveydenhuollon uudistamisessa on rakentaa luottamusta.

– Sote-valmistelussa on hukattu tähän mennessä paljon energiaa, kun luottamusta on menetetty ja nakerrettu esimerkiksi eduskunnassa. Myös maakunnissa on jo nyt ristiriitoja ja jännitteitä, joiden takia uudistuksen toteuttaminen on vaativaa.

Mediuutiset järjesti Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman Porissa 18.7. Tapahtuman kumppaneita olivat Astra Zeneca, Janssen, Kela/Kanta, MSD, Roche, Sanofi jaTays.