Penisilliinien käytön esteenä on usein se, että potilaan pelätään turhaan olevan lääkkeelle allerginen, kertoo Hus tulehduskeskuksen osastonylilääkäri Mari Kanerva.

”Penisilliiniallergiaepäily on varsin yleinen. Siitä raportoi esimerkiksi sairaalapotilaista noin kymmenen prosenttia, mutta harvoin se on enää aktuelli ja penisilliinejä kartetaan turhaan.”

Lääketieteellisessä JAMA Networkissa ilmestyneen tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa kymmenen prosenttia väestöstä on raportoinut allergioita beetalaktaamipenisilliinille, mutta vain alle viidellä prosentilla esiintyy kliinisesti merkittävää IgE-välitteistä tai T-lymfosyyttivälitteistä penisilliiniyliherkkyyttä.

Monella potilaalla voi olla sairauskertomuksessa merkintä penisilliiniallergiasta, mutta tiedetään, että näistä vain hyvin pieni osa on oikeasti yliherkkiä penisilliinille.

Tutkimuksen mukaan IgE-välitteinen allergia hiipuu ajan myötä: IgE-välitteisistä penisilliiniallergioista 80 prosenttia häviää kymmenen vuoden jälkeen. Suomesta lukuja ei Kanervan mukaan ole tiedossa.

Mikä sitten selittää allergiaepäilyjen suurta määrää suhteessa todettuihin tapauksiin?

”Ihmiset ajattelevat, että penisilliiniallergia on pysyvä ominaisuus”, Kanerva sanoo.

Lapsuudessa havaittu penisilliiniallergia on voinut hävitä aikuisiällä. Itse lääkekin on saattanut kehittyä.

”Vielä 50-luvulla penisilliini on ollut epäpuhtaampaa, ja sen käyttöön on liittynyt muiden reaktioiden riski. On todettu, että uusien penisilliiniallergioiden riski on vähäisempää kuin mitä se ennen oli.”

Lisäksi joskus itse taudin oireita voidaan luulla penisilliinin aiheuttamiksi. Infektioista johtuvat iho-oireet ovat tyypillisiä etenkin pikkulapsilla ja kouluikäisillä, kertoo ihotautien ja allergologian ylilääkäri Maria Huttunen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Kanervan mukaan allergiatiedot tulisi kysyä potilaalta tarkasti aiheettomien allergiaepäilyjen tunnistamiseksi. Potilaalta kannattaa kysyä, milloin allerginen reaktio tuli, mistä lääkkeestä, millainen ja kuinka vakava reaktio oli ja oliko anafylaksian oireita.

Potilas voi esimerkiksi kertoa saaneensa penisilliinistä päänsärkyä, mutta suurella todennäköisyydellä kyse ei ole allergisesta reaktiosta.

Mistä silloin voi olla kyse? Miten penisilliiniallergiaepäily tulisi kirjata? Mikä ongelma liittyy anafylaksia-termin käyttöön? Lue näistä kysymyksistä lisää täältä.

LUE SEURAAVAKSI: