EM-kisaturistien koronatartunnat ovat pääosin deltavariantin aiheuttamia, selviää Lääkärikeskus Mehiläisen, Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin koronanäytteiden sekvensointituloksista.

– Olemme koronatilanteen tarkkailemiseksi sekvensoineet otosluontoisesti ulkomailta palaavien henkilöiden positiivisia näytteitä. Pietarista EM-kisoista palanneilla turisteilla otosluontoisesti sekvensoidut näytteet olivat B.1.617.2 -linjaa, eli deltavarianttia. Varianttilöydökset löytyivät pääkaupunkiseudulla 24.-28.6. aikavälillä otetuista näytteistä, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen kertoo tiedotteessa.

Kisaturistien tartuntojen on pelätty olevan juuri deltamuunnoksen aiheuttamia ja sekvensointitulokset vahvistavat epäilyn.

Tartuntaketjujen selvittäminen on käynnissä.

– Deltavarianttilöydös on odotettu ja huolestuttava. Näytteiden lukumäärä on vielä pieni, mutta tulos osoittaa, että deltavarianttia on mitä todennäköisimmin päässyt Suomeen huomattavia määriä, Hotakainen jatkaa.

Pietarista palanneilla jalkapallon EM-kisaturisteilla oli keskiviikkoon mennessä todettu 386 positiivista testitulosta ja 50 jatkotartuntaa.

Sekvensointi on edelleen luotettavin menetelmä eri varianttien tunnistamiseen. Tieto tartunnan aiheuttaneesta viruskannasta saadaan jopa seuraavan arkipäivänä positiivisen tuloksen valmistumisesta.

Sekvensoinnit on Mehiläisen mukaan viime aikoina kohdennettu pääosin matkailijoihin ja tartuntaryppäisiin, joita on syytä epäillä virusmuunnoksen aiheuttamiksi. Näin uusien huolestuttavien viruslinjojen jalkautuminen Suomeen ja niiden leviäminen pyritään havaitsemaan nopeasti.