Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä tuskailtu sitä, ettei Suomessa tänä vuonna järjestetä Movember-keräystä eturauhassyöpätutkimuksen tueksi. Monilta ovat hyvät uutiset menneet ohitse: nyt viiksiä voi kasvattaa ja rahaa kerätä miesten syöpien tutkimukselle ympäri vuoden Syöpäsäätiön uudessa Pelasta miehet -kampanjassa.

Syöpäsäätiö vetäytyi Movemberista, koska se on liian työläs järjestää eikä se ole tuottanut rahaa enää entiseen malliin. Movemberin tuotto oli viime vuonna alle kymmenesosan rintasyövän vastaisen Roosa nauha -keräyksen tuotosta.

Syöpäsäätiön Roosa nauha keräsi viime vuonna ennätykselliset 1,8 miljoonaa euroa. Pelastakaa miehet -kampanja on tuottanut muutamassa kuukaudessa jo 160 000 euroa, huomattavasti enemmän kuin Movember viime vuonna. Toivottavasti miestenkin syöpäkampanja keräisi kuusinumeroisen summan.

Ehkä Movemberkin starttaa Suomessa taas joskus, jos uusi varainhankintakumppani löytyy. Mitä enemmän syöpätutkimus saa rahaa, sitä nopeammin saadaan kehitettyä uusia hoitomuotoja ja diagnostiikkaa sairauksiin, joihin kuolee useita satoja miehiä vuosittain.

Syöpäsäätiön apurahalla tutkitaan Suomessa potilaskokeissa esimerkiksi sitä, voisiko magneettikuvaus toimia eturauhassyövän seulontamenetelmänä kuten mammografia rintasyövässä. Ensimmäisten tulosten mukaan näyttää siltä, että voisi.