Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoo keskiviikon tiedotteessaan, että sen alueella on todettu tiistain aikana 11 uutta koronavirustartuntaa.

”Tartunnan saaneista kuusi on työikäisiä naisia, neljä työikäisiä miehiä ja yksi lapsi. He kaikki ovat kotiutuneet näytteenoton jälkeen ja ovat eristyksessä.”

Tiedotteen mukaan viimeisimmät tutkimukset koronavirustartunnoista valmistuivat Husissa vasta alkuyöstä, joten tartuntojen alkuperän ja altistuneiden selvittelyä tehdään tänään.

Husissa on todettu yhteensä 32 koronavirustartuntaa.

Pirkanmaalla puolestaan on todettu kolme uutta koronavirukseen sairastunutta.

Kaksi pirkanmaalaista aikuista sairastui koronavirusinfektioon Pohjois-Italian matkan jälkeen. Näihin liittyen Pirkanmaalla ei ole tapahtunut altistumisia, ja THL selvittää lentomatkaan liittyviä altistumisia.

Lisäksi yksi Pitkäjärven yläkoulun oppilas on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Tapaus liittyy aiemmin koulussa todettuun tautitapaukseen.

Nyt sairastunut oppilas on ollut kotikaranteenissa 8. maaliskuuta lähtien. Päivää ennen hän oli oireettomana kuitenkin Kangasalan seurakunnan rippikoululaisten infotilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistuneet 89 rippikoululaista, 13 isosta, kaksi seurakunnan työntekijää ja kaksi muuta henkilöä on asetettu karanteeniin. Heistä muutamaa henkilöä ei kuitenkaan ole yrityksistä huolimatta tavoitettu puhelimitse eilisen aikana. Heitä yritetään tavoittaa vielä tänään.

Kuudella altistuneista on puhelinhaastattelun perusteella tähän mennessä ollut lieviä hengitystieinfektio-oireita ja heidät tullaan testaamaan. Muiden oireita karanteenissa olevien oireita seurataan ja tarvittaessa testataan.

Kaikilla tähän mennessä koronavirukseen sairastuneilla pirkanmaalaisilla tauti on ollut lievä tai erittäin lievä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan myös, että koronavirustesti ei löydä oireettoman tartuntaa. Siksi se ei sovellu oireettomien koronavirustartuntojen poissulkemiseen.

Koronavirustesti tehdään oireiselle potilaalle, joka on edeltäneen kahden viikon aikana ollut joko epidemia-alueella tai lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Taysissa testataan myös hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoidossa olevia, joilla ei ole altistumistietoa. Tällä pyritään löytämään mahdollisia piileviä tartuntoja ja tunnistamaan se, milloin epidemia alkaa. Pirkanmaalla ei ole toistaiseksi koronavirusepidemiaa.

Forssan seudulla on lisäksi todettu toinen koronavirustartunta.

Työikäinen mies on mahdollisesti altistunut tartunnalle Wahren-opistossa liittyen aiempaan Forssan seudun tapaukseen, joskin mies on aiemmin matkaillut myös Itävallan epidemia-alueella. Hän oli palannut matkaltaan 1. maaliskuuta. Mies itse on kotieristyksessä ja kolme hänen lähikontaktiaan on määrätty kotikaranteeniin.

Terveydenhuoltoviranomaiset jatkavat miehen tartunnan alkuperän ja lähikontaktien selvittämistä.

Tällä hetkellä altistuneiden karanteeniin asettamisella halutaan estää jatkotartunnat. Suomessa pyritään näin viivästyttämään koronaepidemian alkamista tai ainakin hidastamaan sen leviämistä. Tässä vaiheessa karanteeneista on vielä hyötyä.