Rahapeliautomaatteja on esitetty siirrettäväksi erillisiin pelisaleihin peliongelmaisten suojelemiseksi. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry vastustaa tiedotteensa mukaan esitystä poistaa automaatit liikenneasemilta ja ravintoloista.

Rahapeliautomaateista saatavat korvaukset Veikkaus Oy:ltä muodostavat ravintoloille ja liikenneasemille merkittävän tuloerän, ja niiden poisto aiheuttaisi yrityksille kohtuuttomat taloudelliset menetykset, MaRa esittää. Sen mielestä esitetyillä toimilla olisi suhteettoman suuret vaikutukset.

– Peliongelmaisten tilanteeseen ja ongelmapelaamisesta syntyvien haittojen ehkäisemiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, ja näin tehdäänkin. Sisäministeriö valmistelee parhaillaan tarkempia säännöksiä tunnistamisesta ja siihen kytkettävistä pelaamisen rajoituksista. Rahapelihaittoja voidaan siis ehkäistä tehokkaasti jo päätetyillä toimilla. Lisäksi liikenneasemilla ja ravintoloissa valvotaan jo nyt rahapeliautomaateilla pelaamista, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Rahapeliautomaatilla pelaamisessa on kysymys voittopuolisesti satunnaispelaamisesta. Veikkauksen tutkimuksen mukaan 1,3 prosentissa kotitalouksista pelataan peliautomaatteja ongelmallisen paljon. Vaatimus siirtää peliautomaatit erillisiin pelisaleihin on MaRan mukaan tässä valossa ylimitoitettu toimi.

– Jos rahapeliautomaatit jouduttaisiin poistamaan asiakastiloista, yrityksen kannattavuus kärsisi merkittävästi. Koska peliautomaateista saatavia tuloja ei pystytä korvaamaan muilla tulolähteillä, yritykset joutuisivat karsimaan kulujaan, Lappi toteaa.

Hajasijoitetuista rahapeliautomaateista luopuminen voimistaisi MaRan mukaan työllistämisen ja alueellisten palveluiden saatavuuden kannalta negatiivista kehitystä.

– Liikenneasemat ovat nykyisin erityisesti pienillä paikkakunnilla palvelukeskittymiä, jotka toimivat veturina alueen muille yrityksille, Lappi muistuttaa.

Hajasijoitettuja rahapeliautomaatteja on tällä hetkellä yli 2 300 ravintolassa ja noin 800 liikenneasemalla.

MaRa varoittaa myös, että siirto veisi suomalaisia pelaajia yhä enemmän ulkomaisille uhkapelisivustoille.

Lue myös: Pelihimo on eri lajia kuin alkoholismi – Päihde- ja toiminnalliset riippuvuudet poikkeavat toisistaan neurobiologisesti (MU 11.3.)