Terveysjärjestö Suomen ASH ry:n mielestä hallituksen antama tupakkalain muutosesitys palvelee tupakkalain tavoitetta johdonmukaisella tavalla. Järjestön mukaan siitä kuitenkin puuttuu merkittäviä yleisesti toivottuja esityksiä, kuten parveketupakoinnin kielto.

Järjestön mukaan tupakkalain merkittävin ja näkyvin muutos on yhdenmukaisissa tupakkapakkauksissa. Järjestö pitää hyvänä myös sitä, että esityksen mukaan näkyvä esilläpitokielto vähittäismyynnissä koskisi myös juuri markkinoille tulleita kuumennettavia tupakkatuotteita.

"Suomen päätökset noudattavat Maailman terveysjärjestön linjauksia, joiden mukaan kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat haitallisia ja niitä tulee säännellä samalla tavalla. Suomen ASH:n vuonna 2020 Taloustutkimuksella teetättämän kyselyn mukaan 73 prosenttia kannatti uusien nikotiinituotteiden säätelyä savukkeiden tavoin. Meillähän tavoitteena ei ole kulutuksen siirtyminen savukkeista muihin nikotiinituotteisiin, vaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen”, sanoo Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puska tiedotteessa.

Järjestön mukaan valitettavaa on, ettei hallituksen esityksessä puututa parveketupakointiin.

"Tähän huomattavaan epäkohtaan tulisi saada korjaus ensi tilassa. On täysin nurinkurista, että työpaikat ja julkiset tilat ovat savuttomia, mutta kotonaan joutuu kärsimään passiivisesta tupakoinnista”, toteaa Puska.

Suomen ASH ry katsoi keväällä antamassaan lausunnossa, että tupakkalaissa tulisi vahvistaa asuntoyhteisön mahdollisuuksia parveketupakoinnin kieltämiseen. Järjestön mukaan asuntoyhteisön tulisi voida kieltää tupakointi parvekkeilla ja asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa enemmistöpäätöksellä.

Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health) on vuonna 1989 perustettu, valtakunnallinen kansanterveysjärjestö. Järjestö on ilmoittanut tavoitteekseen savuttoman Suomen.