Koronasta jo parantuneiden matka ulkomaille voi tyssätä positiiviseen PCR-testiin. Osa Euroopan maista, kuten Portugali, Kreikka, Englanti, Ruotsi ja Italia vaativat todistuksen negatiivisesta koronatestistä.

PCR-testi voi näyttää jopa viikkoja parantumisen jälkeen positiivista tulosta. Syynä on testin herkkyys. Se tunnistaa elimistöstä tartuttamiskykyisen viruksen lisäksi myös kuolleiden virusten jäämiä.

”Taudin sairastamisen jälkeen PCR-testin positiivisuus vaihtelee henkilöstä toiseen. Sanotaan, että korona jää häntimään”, sanoo mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta Vita Laboratorioista.

”Joillakin se voi jatkua vain joitakin päiviä. Toisella se jatkuu useita viikkoja. Yli kuukauden jatkunut positiivisuus on erittäin harvinaista.”

Testi ei siis tunnista, onko taudin hiljattain sairastaneella henkilöllä aktiivinen sairaus. Tämä selittää osin myös kotitestien ja PCR-testin eroa. Sairastumisen alkuvaiheen lisäksi myös sairastamisen jälkeen kotitesti voi näyttää negatiivista, vaikka PCR-testin tulos onkin positiivinen.

”Tämä ilmiö näkyy myös muiden mikrobien kanssa. Niiden perimää eli DNA:ta tai RNA:ta voi löytyä elimistöstä pidempäänkin kuin tauti on tartuttava”, sanoo Jokiranta.

Matkustamisen kannalta tämä voi tuoda mukanaan ikävän yllätyksen. Periaatteessa taudin lähiviikkoina sairastanut voisi ottaa testin vaikka viikko ennen lentolippujen ostoa, jos haluaa varmistaa, ettei testipositiivisuus ole jäänyt ”häntimään”. Sen jälkeen on kuitenkin otettava vielä toinen testi kohdemaan vaatimassa ajassa juuri ennen matkaa.

Jokirannan mielestä kaikkien, jotka suunnittelevat matkaa ja ovat sairastaneet koronan, ei tule rynnätä testeihin.

”Testauskapasiteetti on nyt kovilla, kun tartuntoja on paljon.”

Testi ei vaikuta eristykseen

Jos maa vaatii testin ottamista esimerkiksi kolme vuorokautta ennen saapumista, kannattaa testi ottaa heti aikarajan alkaessa.

”Sitten ehtii, jos testi on positiivinen, järjestellä peruutusta”, sanoo Jokiranta.

Taudin sairastaneiden osalta häntimään jäänyt positiivinen tulos ei aiheuta henkilön uutta eristystarvetta. THL:n ohjeiden mukaan sairastuneen eristys päättyy, kun oireettomia päiviä on ollut kaksi.

Ohjeistuksessa ei mainita, että PCR-testejä pitäisi ottaa taudin päättymisen varmistamiseksi.

LUE SEURAAVAKSI: