Jyväskylän, Tampereen, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ja Ylä-Savon sote-kuntayhtymän palvelusetelikokeilut laajenevat niin alueellisesti kuin sisällöllisestikin.

Valtio on myöntänyt alueille ensi vuodeksi lisäavustusta. Nykyisistä kokeiluista Hämeenlinna ei osallistunut laajennushakuun.

Käynnissä olevista palvelusetelikokeiluista Jyväskylässä kokeiluun piiriin tulee laajennuksen myötä jo puolet maakunnan asukkaista. Ensi vuonna valinnanvapaus laajenee neljään uuteen kaupunginosaan sekä Hankasalmen ja Uuraisten kuntiin.

Tampereella taas kokeiluun osallistuvat ensi vuonna Tampereen lisäksi Pirkkalan, Lempäälän, Valkeakosken, Nokian, Ylöjärven, Kangasalan, Hämeenkyrön ja Sastamalan seudun kuntayhtymän kunnat. Laajennettu kokeilu kattaa maakunnan väestöstä 84 prosenttia.

Keski-Uudenmaan kokeilu laajenee Länsi- ja Itä-Uudellemaalle ja Ylä-Savossa Kuopion kaupunkiin sekä Joroisten, Kaavin, Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kuntiin. Ylä-Savon väestöstä saadaan valinnanvapauden piiriin näin ollen reilut 70 prosenttia.

Ensi vuonna käynnistyy myös viisi uutta palvelusetelikokeilua.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Siun sote), Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sekä Vaasan kaupunki pääsevät starttaamaan omat hankkeensa.

Kokeilujen avulla kerätään laajasti kokemuksia ja tietoa asiakkaiden, palvelujen järjestäjien ja palveluntuottajien käyttäytymisestä, valintamahdollisuuksien, korvausmallien, tietojärjestelmien ja markkinoiden toimivuudesta sekä asiakkaiden osallisuuden ja sote-integraation toteutumisesta.

Tiedot ovat arvokkaita sote-uudistusta ajatellen, sillä siinä on tarkoitus lisätä merkittävästi asiakkaiden valinnanvapausmahdollisuuksia sote-palveluissa.

Palvelusetelikokeilua hamusivat myös Etelä-Savon sote-kuntayhtymä (Essote), Porin kaupunki ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Eskoo), mutta ne jäivät vaille rahoitusta.