Runsas ruutuaika on yhteydessä lasten ylipainoon, kertoo tuore tutkimus. Paljon aikaa ruudun ääressä viettävillä suomalaislapsilla on suurentunut ylipainoisuuden ja vyötärölihavuuden riski vapaa-ajan liikunnan määrästä huolimatta.

Tulokseen ei myöskään vaikuttanut lapsen ikä, sukupuoli, äidinkieli tai unen määrä.

Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa tehty tutkimus selvitti ruutuajan ja ylipainon välistä yhteyttä Fin-HIT -aineistolla, jossa on mukana yli 10 000 lasta ympäri Suomea.

Aihetta on aiemmin tutkittu vain vähän, mutta nyt linkin osoittivat Scientific Reports -lehdessä julkaistut tulokset. Tutkimuksessa iältään 9–12-vuotiaat lapset ilmoittivat, kuinka paljon he katsovat televisio-ohjelmia ja elokuvia tai käyttävät tietokonetta istuen kouluajan ulkopuolella. Lasten pituus, paino ja vyötärönympärys mitattiin.

Tutkimuksen tekijöillä ei ole tarjota suoraa selitystä sille, miksi runsas televisio-ohjelmien katselu nostaa ylipainon ja vyötärölihavuuden riskiä myös lapsilla, jotka liikkuvat eniten.

– On huomioitava, että tämä poikkileikkaustutkimus ei kerro syy-seuraussuhteesta. Voi olla, että ylipainoiset lapset viettävät enemmän aikaa ruudun ääressä tai että runsas ruutuaika johtaa ylipainoon, tutkija Elina Engberg Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanista sanoo tiedotteessa.

– Tutkimuksessa ei myöskään mitattu liikunnan tehoa, vaan kysyttiin vapaa-ajan liikuntaan käytettyä aikaa. Lisätutkimuksia ruutuajan, liikunnan ja ruokavalion yhteisvaikutuksista lasten painoon tarvitaan.