Voisiko tiettyjen psyykkisten sairauksien takana ollakin jokin kehon autoimmuunisairaus? Tämä on jo pitkään askarruttanut tutkijoita.

Ruotsalaiset tutkijat ovat ottaneet askelia arvoituksen selvittämiseksi. Uppsalan yliopistossa on testattu MS-tautiin käytettävää lääkettä joukolla potilaita, joilla on sekä psyykkisiä oireita että joko epäiltyjä tai diagnosoituja autoimmuuneja hermostollisia oireita.

Tulokset ovat olleet lupaavia, kertoo tutkija Janet Cunningham Dagens Medicin -lehdessä.

– Potilaat kertovat voivansa paljon paremmin kuin aikaisemmin. Haluaisimme nyt selvittää, hyötyisikö selvästi suurempi joukko potilaita immunoterapiasta, Cunningham sanoo.

Suunnitteilla on randomoitu, kontrolloitu tutkimus 40 potilaalla, joilla on joko psyykkisen sairauden tai pakko-oireisen häiriön oireita.

– On muistettava, että tämä hoitokokeilu koskee vain pientä psykiatristen potilaiden alaryhmää ja vielä sellaista, jota pystymme nykykeinoin vain rajatusti auttamaan, Cunningham sanoo.

Immunoterapiaksi kutsutun hoitomuodon tarkoituksena on tukea potilaan immuunijärjestelmää niin, että potilaan elimistö pystyy kukistamaan hoidettavan sairauden.

Lue myös: