Päijät-Hämeessä koronatartuntojen ja sairaalaan joutuneiden määrät ovat ennätyslukemissa, hyvinvointiyhtymä kertoo.

Sairaalassa on 16 koronapotilasta, joista kukaan ei ole tehohoidossa. Kaksi kolmasosaa sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 14 koronapotilasta, mikä on korkein määrä koko epidemian aikana. Sairaalahoitoon viimeisen kahden viikon aikana joutuneista sairastuneista yli puolet oli iältään yli 60-vuotiaita ja neljäsosa oli alle 40-vuotiaita.

Positiivisten vastausten osuus otetuista näytteistä on hieman laskenut, mutta on edelleen erittäin korkea eli 9,1 prosenttia. Tartuntamäärien kasvu on kuitenkin hidastunut.

Myös Keski-Suomessa koronatilanne näyttää heikentyvän. Koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen.

Tämänhetkisen epidemiatilanteen valossa todennäköiseltä näyttää se, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastumaan viruksen aiheuttamaan tautiin.

Sairaanhoitopiirin mukaan tartuntojen voimakas kasvu on saanut perusterveydenhuollon kuormittumaan äärirajoilleen.

”Sairaalakuormitus on pysynyt toistaiseksi maltillisena, mutta jäljityksen ja karanteenien parissa työskentelevä perusterveydenhuolto on joutunut venymään maksimiinsa”, KSSHP:n koronanyrkki tiedottaa.

”Tämänhetkisen epidemiatilanteen valossa todennäköiseltä näyttää se, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastumaan viruksen aiheuttamaan tautiin jossakin vaiheessa ja siksi jäljitys- ja karanteenitoiminnan tarpeellisuudesta tulee keskustella”, tiedotteessa arvioidaan.

Päijät-Hämeessä Päijät-Soten yhteistyöryhmä arvioi, että terveydenhuollon kapasiteetti ei ole välittömässä vaarassa ylittyä, mutta tilannetta on ryhmän mukaan seurattava tarkasti.

Hyvinvointiyhtymä muistuttaa, että koronaviruksen laaja leviäminen väestössä aiheuttaa myös suurentuneen riskin vakavaankin sairastumiseen erityisesti niille kahdesti rokotetuille, joiden vaste rokotuksille on tervettä väestöä heikompi.

Koronarokotusten eteneminen alueella on hidasta. Siksi Päijät-Sote on aloittanut Rokotehaaste-kampanjan, jossa on mukana yrityksiä. Kampanjassa pop-up-rokotuspisteitä järjestetään useisiin paikkoihin, joissa rokotuksen ottaminen on helppoa esimerkiksi kaupassa käynnin yhteydessä.

Päijät-Soten alueella vähintään 12-vuotiaista on yhden rokoteannoksen saanut 82,3 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 71,2 prosenttia. Päijät-Soten alueella 80 prosentin rokotuskattavuus tässä ikäryhmässä saavutetaan nykyisellä rokotustahdilla vasta marraskuun lopulla.

Tällä hetkellä merkittävinä tartuntalähteinä korostuvat yksityiset tapaamiset ja juhliminen ravintoloissa. Valtioneuvosto on asettanut alueen ravintoloihin rajoituksia. Päijät-Soten alueella laaja kasvomaskin käyttösuositus on edelleen voimassa ja koskee kaikkia yli 12-vuotiaita.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen tartunnat ovat pitkälti lähtöisin joukkoaltistumisista muun muassa juhlista, kokoontumisista sekä harrastetoiminnasta, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Positiivisten näytteiden osuus on koko sairaanhoitopiirin alueen tasolla ennätyksellisen korkea: 10 prosenttia.

Tartuntojen taustalla näyttää Keski-Suomessakin yhä olevan puutteellinen rokotussuoja, eli tautiin sairastuneista yhä valtaosa on joko täysin rokottamattomia tai heiltä on puuttunut rokotteen tehosteannos.

Alueella on tarkoitus on jatkaa sekä ajanvarauksetonta rokotustoimintaa että lisätä rokotuspisteitä muun muassa kauppakeskuksiin. Paikallinen koronanyrkki kertoo odottavansa jäljitys- ja karanteenitoiminnan tarpeellisuudesta THL:n ja muiden valtion tason toimijoiden linjauksia.