Päijät-Soten alueelle saadaan nyt tiistaina ylimääräinen 10 000 koronavirusrokotteen erä alueen vaikean epidemiatilanteen vuoksi.

Saapuva rokote-erä on Modernan rokotetta, ja määrä vastaa Päijät-Hämeessa noin viikon rokotusmäärää ja yhtä viiden vuoden ikäryhmää.

Ylimääräisen rokote-erän vuoksi avataan lisäaikoja tälle ja ensi viikolle. Tällä viikolla alueella jatketaan 50–59-vuotiaiden rokotuksia, ja noin 30 prosenttia tähän ikäryhmään kuuluvista on jo rokotettu.

Ensi viikon tiistaina 18.5. kello 8 ajanvaraus avataan 40–49-vuotiaiden ikäryhmälle työterveydessä ja sote-keskuksissa.

– Suosittelemme sähköistä ajanvarausta. Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei ole aikoja varattavissa, kaikki ajat on varattu sillä hetkellä myös puhelinajanvarauksesta, Päijät-Häme tiedottaa.

Työterveysasiakkaiden suositellaan ottavan rokotukset työterveydestä.

Rokotus on mahdollista saada työterveyden kautta, jos työnantaja on tehnyt sopimuksen koronarokotuksista työterveyshuollon kanssa. Työterveysasiakkaiden suositellaan ottavan rokotukset ensisijaisesti omasta työterveydestään.

Päijät-Hämeessä koronarokotuksia antavat työterveyshuollon palveluntuottajat voi tarkistaa osoitteesta paijat-sote.fi/koronavirus/koronavirusrokotukset/tyoterveyshuollon-ajanvaraus.

Päijät-Hämeen vähintään 16-vuotiaasta väestöstä 44 prosenttia on saanut ensimmäisen koronavirusrokotteensa, ja tällä viikolla annetaan 10 000 rokotusta lisää. Ensi viikolla rokotuksia annetaan yli 16 000.

Rokotukset jatkuvat kaikissa avatuissa ikä- ja riskiryhmissä rinnakkain, ja uusia aikoja lisätään ajanvarausjärjestelmään sitä mukaa kun tiedämme uusien rokote-erien saapumisesta

Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Lue myös:

Päijät-Hämeessä alueellinen koronayhteistyöryhmä suositti maanantaina maskien käytön laajentamista alakouluissa, koska uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 125, kun edellisellä viikolla lukema oli 111 eli epidemia kiihtyy.

Uusissa tartunnoissa painottuvat erityisesti nuoret ikäluokat. Toukokuun tartunnoista 35 prosenttia on todettu alle 20-vuotiailla.

Erityisesti 10–12-vuotiailla on ollut paljon tartuntoja. Yläkouluissa ja toisen asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkojen aikana. Yli 60-vuotiaiden osuus alueen tartunnoista on noussut huolestuttavasti huhtikuuhun verrattuna.

– Tartuntoja on saatu nyt paljon turvallisina pidetyissä ystävien ja sukulaisten tapaamisissa sekä jatkotartuntoina perheiden sisällä. Alueemme koronatilanne on edelleen hankala ja kaikkia perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Hankalan epidemiatilanteen vuoksi kokoontumisrajoituksia ei voida vielä keventää, Päijät-Sote tiedotti.

Yhtymä vetoaa alueen väestöä vähentämään kaikkia kontakteja merkittävästi seuraavien kahden viikon ajan, jotta epidemiatilanne saataisiin hallintaan.

Tilannetta päätettiin arvioida uudestaan lisärajoituksen suhteen jo keskiviikkona 12.5.

Päijät-Hämeen maskisuositusta laajennetaan kouluissa 10–12-vuotiaisiin. Suositus tulee heillä voimaan sitä mukaa, kun kuntiin saadaan oppilaille maskeja.

– Korkean tartuntariskin tiloja sulkevan Tartuntatautilain pykälän 58 g käyttöönottoa arvioidaan uudestaan keskiviikkona 12. toukokuuta. Mikäli käännettä parempaan ei ole näkyvissä, voidaan pykälän käyttöönottoa joutua esittämään aluehallintovirastolle. Lisäksi samalla arvioidaan nuorten 12–19-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan suositusten tiukentamista uudelleen, Päijät-Häme kertoi tiedotteessa maanantaina.

Sairaalahoidon tarve Päijät- Hämeessä on lisääntynyt nopeasti. Maanantaina pidetyssä koronayhteistyöryhmän kokouksessa alueen tilanne arvioitiin huolestuttavaksi.

Tilannetta päätettiin arvioida uudestaan lisärajoituksen suhteen jo keskiviikkona 12.5.

*

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.