Päijät-Hämeessä on torstaina ja perjantaina jouduttu pahan koronatilanteen vuoksi siirtämään sovituista leikkauksista noin kymmenen prosenttia tuleviin aikoihin.

Myös ensi viikolla on leikkausten lykkääminen tarpeen, koska alueen sairaaloissa on niin paljon koronapotilaita.

”Voi sanoa, että meillä on ennätysviikko, sillä koronapotilaiden määrä on koko viikon ollut ennätystasoa eli 18 sairaalahoidossa olevaa potilasta”, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoo.

Päijät-Sotessa on noin sataa työntekijää kiinni koronatyössä, ja viimeksi tällä viikolla organisaatiossa jouduttiin siirtämään kymmenen hoitajaa lisää sairaalan poliklinikoilta koronapotilaita hoitamaan.

Päijät-Hämeessä on siirretty esimerkiksi ortopedian ja urologian ei-kiireellisiä leikkauksia ja myös poliklinikoille sovittuja kiireettömiä kontrollikäyntejä.

”Pyrimme siihen, että emme peruisi sellaisia leikkauksia, jotka ovat jo aiemminkin siirretty”, Nieminen sanoo.

Päijät-Hämeen koronakuvioissa on viimeisen kahden viikon aikana rikottu melkein kaikki ennätykset.

”Tartuntamäärät olivat viime viikolla reippaasti koko epidemian suurimmat ja positiivisten näytteiden osuus testatuista todella korkea”, Nieminen sanoo.

Positiivisten osuus näytteistä oli viime viikon tiistaina alueella peräti 10,5 prosenttia ja nyt perjantaina 15. lokakuuta edelleen 8,3 prosenttia.

”Positiivisuusaste on tasaantunut, mutta onhan tuo yli kahdeksan prosenttia todella korkea”, Nieminen päivittelee.

Ei pahaa ellei jotain hyvääkin. Tartuntamäärät näyttävät Niemisen mukaan olevan ainakin tässä vaiheessa tasaantuneet. Myös rokotuspuolella on tarjolla varovaisen hyviä uutisia.

Päijät-Hämeessä rokotuksen ottavien määrä on ollut koko syksyn viikko viikolta laskeva, mutta viime viikolla suunta kääntyi.

”Tällä viikolla rokottaminen on selvästi piristynyt”, Nieminen sanoo.

Hän kiittää sekä alueellista että kansallista viestintää ja sitä, että Päijät-Hämeessä matalan kynnyksen walk in -rokotuspisteet on viety sinne, missä ihmiset liikkuvat eli esimerkiksi kauppakeskuksiin.

”Ne ovat olleet menestyksiä. Prismojen rokotuspisteissä on joka päivä rokotettu yli 200 henkilöä, ja heistä yli puolet ovat olleet ensimmäisen rokotuksen hakijoita. Se kertoo ihmisistä, jotka eivät ole rokotusvastaisia, vaan rokotus otetaan, kun se viedään kävelyreitin varrelle.”

Katso alueen walk in -rokotuspisteet täältä.

Päijät-Hämeessä on käynnissä myös Rokotushaaste, jossa pyritään lokakuun aikana saamaan 15000 ihmistä ottamaan ensimmäisen koronarokotuksensa. Kampanjan sivuilla perjantaina 15.10. tilanne näytti valoisalta, sillä uusia rokottautujia oli saatu jo yli 9000.