Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päättää tänään maanantaina, aloittaako yhtymä valmistelemaan sote-kentällä mieliä kuumottanutta muutosta eli Lahden ja Kärkölän sosiaali- ja terveyskeskusten palvelutuotannon uudelleenjärjestelystä, jossa vahva ehdokas ratkaisuksi on yhteisyrityksen perustaminen terveydenhuoltoalan yksityisen toimijan kanssa.

Jos yhteisyritysmalli otetaan valmisteluun, yhtymäkokous päättää hankinnasta alkukesästä.

Asia on herättänyt siinä määrin vilkasta keskustelua, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä julkaisi lauantaina 37 esiin noussutta kysymystä ja niihin antamaansa vastausta.

Kysymyksiin ja vastauksiin voi perehtyä täällä.

Tässä muutamia esimerkkejä kysymyksistä ja vastauksista:

Onko tämä palveluiden toteutustapa hallitusohjelman mukainen?

– Kyllä, hallitusohjelma korostaa nimenomaan sote-keskusten toiminnallista kehittämistä. Viime kuukausina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on painottanut alueellisesti tarkoituksenmukaisia ratkaisuja sekä palvelujen tuotannon kehittämistä.

Miten uudistus suhtautuu sosiaali- ja terveydenhuollon rajoituslakiin?

– Yhteisyritystä koskevaan sopimukseen kirjataan rajoituslain edellyttämä irtisanomisehto.

Miksi yhtymä ei odota sote-uudistuksen toteutumista ja uutta lainsäädäntöä?

– Nykyiset ulkoistussopimukset päättyvät, ja joku ratkaisu palvelutuotannosta on välttämätöntä tehdä. Yhtymä voi toimia vain voimassa olevan lainsäädännön puitteissa, eikä jäädä odottamaan mahdollisesti vuosien päästä voimaan tulevaa lainsäädäntöä. Myöskään hoitoon pääsyä odottava potilas ei voi odottaa loputtomiin.

Perjantain tiedotustilaisuudessa ministeri Kiuru (sd.) arveli, että Päijät-Hämeessä on ehkä unohdettu perustuslain reunaehdot. Perustuslaki määrää, että julkisen palvelutuotannon on oltava riittävän suurta, mutta epäselvää on se, mikä lasketaan riittäväksi.

Päijät-Hämeessä tulkitaan asiaa toisesta näkökulmasta.

Kysymykseen onko yhtymän esityksen laillisuus varmaa, yhtymän sivuilla vastataan, että esitys on nykyisen lainsäädännön mukainen, mutta tulevia säännöksiä ja perustuslakivaliokunnan lausuntojen suhdetta niihin ei ole mahdollista arvioida ennakkoon.

..

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: