Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus pohtii illan istunnossaan, millä tavalla elokuussa julkaistu hybridistrategian uusi versio kyetään ottamaan käyttöön.

Tavoiteltu 80 prosentin rokotuskattavuus yli 12-vuotiaissa on nyt saavutettu, mutta epidemiatilanne on odotettua huonompi. Kaikista rajoituksista ei ehkä kyetä luopumaan vielä, kuten hallitus oli toivonut.

Pääministerin mukaan epidemia leviää rokottamattomien keskuudessa ”yhä aika tehokkaasti ja sairaalahoito kuormittuu”. Tämän vuoksi hallitus joutuu pohtimaan, onko joistakin ”nykyisistä, toistaiseksi käytössä olevista rajoituksista” syytä vielä pitää kiinni, Marin sanoo. Näitä ovat esimerkiksi ravintolarajoitukset.

Niin sanottua hätäjarrumekanismia ei tässä tilanteessa jouduta aktivoimaan.

Ratkaisu tilanteen parantamiseen on Marinin mukaan rokotuskattavuuden nostaminen. Se vaatii hänen mukaansa ”aika ruohonjuuritason työtä”.

”Itse epäilen, että aika lailla käsipelillä joudumme sosiaali- ja terveydenhuollon puolella perkaamaan niitä ihmisiä, jotka eivät vielä rokotetta ole ottaneet. Osa alueista on tällaista työtä jo tehnyt, eli ihan henkilö henkilöltä käynyt läpi, että oletko ottanut rokotteen, miksi et vielä ole ottanut, tulisitko ottamaan”, pääministeri hahmotteli menettelyä.

Häneltä kysyttiin tarkennuksena, tullaanko ihmisiin siis ottamaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

”Varmasti tästäkin keskustellaan, kaikki keinot on käytettävä”, Marin vahvisti.

Esillä on myös koronapassin käytön laajentaminen. Marinin mukaan pöydällä on myös koronapassin ”lainsäädännöllisen logiikan” muuttaminen niin, että yrittäjät voisivat ottaa koronapassin itsenäisesti käyttöön, vaikka heitä koskevia rajoituksia ei olisi voimassa.

LUE MYÖS: