Psykiatri Seppo Mäkinen herätti tällä viikolla pahennusta julkaisemalla Suomenmaa-lehden mielipideosastolla kirjoituksen otsikolla ”Voimmeko enää luottaa pääministerimme harkinta- ja arviointikykyyn maamme asioiden ylimpänä hoitajana?”

Pahennus ei syntynyt siitä, että Mäkinen arvosteli pääministeri Sanna Marinin nopeita mielenmuutoksia koronarajoitusten tiukasta kannattajasta niiden purkajaksi tai hallitusten sopimien leikkausten perujaksi.

Mäkisen mielipidekirjoitus nousi valtakunnanuutiseksi, koska hän teki julkisuuden perusteella arvioita Marinin terveydentilasta epäillen tämän kykyä enää hoitaa tehtäväänsä.

Suomenmaa poisti mielipidekirjoituksesta torstaina asiattomina pitämiään pääministerin ruumiinrakenteeseen ja terveydentilaan liittyviä arvioita, mutta niistä antaa viitteitä se, mitä tekstissä on vielä jäljellä.

Verkossa yhä olevassa kirjoituksen versiossa Mäkistä huolestuttaa pääministerin pakonomaiselta vaikuttava siivoaminen jopa öisin, hänen ilmaisemansa vaikeus tunnistaa toisten ja omia tunteitaan sekä se, että Marin on alkanut 15 vuoden jälkeen taas juosta ”samalla innolla kuin alle 20-vuotiaana, jolloin hän ajautui loppuunpalamiseen”.

Marin on kertonut nuoruutensa voimakkaasta liikuntaharrastuksesta Maria Veitolan Yökylässä -ohjelmassa, jossa hän kertoi ajautuneensa liiallisen liikunnan vuoksi niin sanottuun ylikuntoon, ei varsinaisesti burnoutiin.

Helsingin Sanomat haastatteli tänään perjantaina Mäkistä kysyen, mitä tämä ajattelee siitä, että Lääkäriliitto on tuominnut kirjoituksen ehdottomasti lääkärin eettisten ohjeiden vastaisena. Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen mukaan diagnoosien teko julkisuuden henkilöistä on täysin epäasiallista.

Mäkinen vastasi Helsingin Sanomien kysymykseen ”So what?”. Mäkisen mukaan hän ei ole Sanna Marinin lääkäri ja hänellä on oikeus sanoa mielipiteensä.

Iltalehdessä Myllymäki huomauttaa, että lääkärin tulee itse haastatella ja tutkia potilas ja tehdä sen perusteella johtopäätökset.

Myös Iltalehti tavoitti Mäkisen. Hän ei pitänyt ongelmallisena sitä, että erikoislääkäri arvioi pääministerin terveydentilaa mielipidekirjoituksessa.

"Kaikki, mitä laitoin siihen, perustui Marinin itse julkisuuteen tuomiin asioihin”, Mäkinen sanoi Iltalehdessä.’’

Mäkisen kirjoitukseen on reagoitu myös Keskusta-puolueen piirissä. Suomenmaan päätoimittaja Juha Määttä on pahoitellut mielipidekirjoituksen julkaisua, kansanedustaja Mikko Kärnä kuvaili kirjoitusta asiattomaksi ja törkeäksi Twitter-postauksessa ja myös Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti kantaa asiaan.

Hän sanoi K-studiossa, että Suomenmaa noudatti hyvää journalistista tapaa ja teki oikean ratkaisun, kun se esitti pahoittelunsa kirjoituksen julkaisemisesta.

”Kukaan puolueesta ei ollut vaatimassa kirjoituksen julkaisemista”, Saarikko lisäksi vakuutti.