Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo, että 14. helmikuuta on luvassa koronarajoitusten keventämistä.

”Hallitus katsoo että rajoituksia voidaan lähteä purkamaan ystävänpäivänä. Ravintoloiden osalta luopuisimme jaottelusta ruoka- ja anniskelupainotteisiin ravintoloihin. Seuraavat muutokset koskisivat siis kaikkia ravintoloita. Anniskelu olisi lopetettava kello 23.00 ja kiinni ravintolat menisivät kello 00.00”, Marin sanoi.

Yökerhotoiminta vielä toistaiseksi pysyisi kiinni, mutta muutoin ravintolat voisivat aueta, Marin tiivisti.

1. maaliskuuta on tarkoitus luopua kaikista ravintolarajoituksista, Marin jatkoi.

Hallitus käsitteli neuvotteluissaan koronastrategioiden päivittämistä ja arvioi rajoitusten purkua. Strategian työstöä jatketaan hallituksen koronaministeriryhmässä.

Hallitus suosittaa aluehallintovirastoja ja kuntia luopumaan kokoontumisrajoituksista kokonaan 14. helmikuuta lähtien, Marin kertoi.

”Tapahtumat, kulttuuri ja urheilu olisi kaikessa laajuudessaan mahdollista. Hygieniaohjeistus edelleen varmasti olisi voimassa”, Marin sanoi.

Koronapassille ei edellytyksiä nyt

”Meillä ei ole oikeudellisia edellytyksiä ottaa koronapassia uudelleen käyttöön”, Marin myös kertoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL katsoo, että passilla ei voi rajoituksista tässä tilanteessa luopua. THL ja oikeusministeriö ovat arvioineet, ettei passin käyttö olisi oikeudellisesti mahdollista eikä epidemiologisesti perusteltua, Marin sanoi.

Koronapassilainsäädäntöä silti kehitetään siltä varalta, että uusia koronavariantteja tulee, Marin sanoi.

Pohjaesityksenä neuvotteluissa oli, että tapahtumarajoitukset purettaisiin 10. helmikuuta mennessä.

”Olen tehnyt oman esitykseni, että 10. päivä helmikuuta mennessä puretaan kaikki rajoitukset kulttuurilta, liikunnalta ja harrastustoiminnalta. Syy on se, että tilanne on muodostunut aivan kestämättömäksi kulttuurin ja urheilun kentälle”, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) sanoi Säätytalolla ennen neuvotteluiden alkamista.

Marin kertoi, että hallitus oli asiassa varsin yksituumainen, eikä päivämääräero herättänyt suurtakaan keskustelua. Nyt hallituksella on aikaa seurata esimerkiksi Tanskan tilannetta, kun Suomi tulee noin kaksi viikkoa jälkijunassa siitä epidemian suhteen, Marin sanoi.