Pääkaupunkiseudulla on 10 kuukauden aikana todettu viisi kotimaassa saatua hiv-tartuntaa huumeita pistämällä käyttävillä, kertoo Hus tiedotteessa.

Tilanne on Husin mukaan poikkeuksellinen, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryvästymään vuosina 2018─2019.

Hus suosittelee huumeita käyttäneitä henkilöitä hakeutumaan hiv-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen. Terveydenhuollon työntekijöitä kehotetaan tarjoamaan HIV-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat.

Husin mukaan testausta kuuluu tehostaa myös vankiloissa. Huumeita pistämällä käyttävien on ensiarvoisen tärkeää pistää vain omilla puhtailla välineillä.

Husin Infektioyksikkö selvittää yhdessä THL:n, alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa tilannetta. Lisäksi hiv-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä pistosvälineiden vaihtoa puhtaisiin tehostetaan.

Husin mukaan Hiv-tartuntojen uudelleen leviäminen huumeita pistämällä käyttävien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli 1000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Koska C-hepatiitti ja HIV tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös HIV:n leviämiseen. Puhtaiden pistosvälineiden käyttö suojaa molemmilta tartunnoilta.