Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) lisääntymislääketieteen yksikössä on nyt sukusolupankki, johon voi lahjoittaa munasoluja, siittiöitä ja alkioita hedelmöityshoidoissa käytettäväksi.

– Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, jotta voisimme aloittaa varsinaiset hoidot ensi vuoden alusta. Halukkaita sukusolujen vastaanottajia meille on jo odottamassa, toteaa sukusolupankin toiminnasta vastaava erikoislääkäri Maarit Niinimäki Oysin lisääntymislääketieteen yksiköstä Oysin tiedotteessa.

Alkioita pankkiin on jo saatu ja odotetaan jatkossakin pariskunnilta, jotka ovat aiemmin olleet hoidossa eivätkä enää halua alkioitaan käyttää.

Oysissa voidaan nyt tehdä myös naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitoja. Pankin avulla voidaan tukea lapsettomuushoitoja niillekin pariskunnille, joilla ei ole omia sukusoluja tai ne toimivat heikosti.

Julkisessa terveydenhuollossa koeputkihedelmöityksiä (IVF) voidaan tehdä korkeintaan kolme kertaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Apua tarvitaan. Erikoislääkäri Maarit Niinimäki (vasemmalla), IVF-biologi Siri Lehtonen ja osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen toivovat vapaaehtoisten sukusolujen lahjoittajien ottavan yhteyttä. Tiina Mäki

Osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen kertoo, että Oysin sukusolupankkiin varastoidaan vain Oysin erityisaluevastuualueelta kerättyjä lahjasoluja, eikä sukusoluja osteta yksityisiltä toimijoilta.

– Sukusolupankkimme perustettiin vuosi sitten, ja Valviran lupa saatiin helmikuussa. Korona on viivästyttänyt aloitusta, mutta nyt toiminta pyörähtää täysin käyntiin, sanoo Morin-Papunen.

Lahjasukusolujen tarve on vielä mysteeri.

– Emme osaa arvioida, kuinka paljon kysyntää voisi olla, mutta on hienoa, että pääsimme aloittamaan. On tärkeää, että alueellinen tasa-arvo toteutuu terveydenhuollossa. Ainakaan hedelmöityshoitojen takia ei tarvitse muuttaa pois pohjoisesta, Morin-Papunen ja Niinimäki toteavat.

Munasolujen lahjoittajille maksetaan matkakulut ja Kelan päivärahan suuruinen korvaus sekä 250 euron kertakorvaus. Siittiöiden ja alkioiden luovuttajien matkakulut korvataan ja sairaalakäynneiltä saa Kelan päivärahan suuruisen korvauksen.

Alkioiden luovuttamiseen tarvitaan molempien osapuolten suostumus. Kaikki sairaalakäynnit ja lääkkeet ovat lahjoittajille maksuttomia.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.

*