Oxfordin yliopisto on lisännyt Modernan koronarokotteen ja Novavax-koronarokotteen mukaan tutkimuksiinsa, joissa tutkitaan, voiko eri yhtiöiden koronarokotteita sekoittaa niin, että ensimmäinen ja toinen rokoteannos annetaan eri rokotteella.

Asiasta uutisoi The BMJ.

Oxfordin yliopisto aloitti helmikuussa kokeen, jossa selvitettiin, voiko Astra Zenecan ja Pfizerin rokotetta käyttää sekaisin. Tutkimuksessa vertaillaan myös sitä, mitä vaikutuksia rokotteiden tehoon on sillä, annetaanko rokotukset neljän vai 12 viikon välein.

Uuteen tutkimukseen rekrytoidaan Britanniassa 1050 yli 50-vuotiasta ihmistä, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Rokotetutkimuksessa ihmiset jaetaan ryhmiin, joille annetaan peräkkäin Pfizerin ja Modernan rokotetta, Pfizerin rokotetta ja Novavaxia, Astra Zenecan ja Modernan rokotetta tai Astra Zenecan rokotetta ja Novavaxia 12 viikon välein. Vertailuryhmille annetaan vain Pfizerin tai vain Astra Zenecan rokotetta 12 viikon välein.

Britanniassa eri valmisteiden käyttäminen ensimmäiseen ja toiseen rokoteannokseen ei ole suositeltua kuin erittäin painavista syistä.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko rokotteiden teho yhdisteltynä yhtä hyvin kuin samaa valmistetta käytettäessä. Samalla tutkitaan myös sitä, aiheuttaako yhdistely enemmän haittavaikutuksia. Jos rokotteiden teho ja turvallisuus on yhdisteltynä yhtä hyvin kuin yhdellä valmisteella, se voi nopeuttaa rokotuksia ja taata rokoteohjelmien jatkumisen aikataulussa myös siinä tapauksessa, että rokotteilla on tuotantovaikeuksia tai muita viivytyksiä.