Oxfordin yliopiston tutkijaryhmän tammikuussa aloittama covid-19-rokotteen kehittäminen uhkaa kariutua. Syynä siihen on tautitapausten nopea väheneminen Britanniassa.

– Koronavirustapausten määrä Britanniassa laskee päivittäin, eikä meillä pian ole riittävästi testattavia ihmisiä, kertoo professori Adrian Hill Oxfordin yliopiston Jenner-instituutin tutkijaryhmästä Sky Newsille.

– Aiemmin tänä vuonna kerroimme, että meillä on 80 prosentin mahdollisuus kehittää rokote syyskuuhun mennessä. Nyt näyttää siltä, että meillä on 50 prosentin mahdollisuus saada mitään tulosta, Hill jatkaa.

Viime lauantaina Britanniassa menehtyi 282 ihmistä koronavirukseen. Määrä on laskenut huomattavasti. Enimmillään Britanniassa kuoli tuhat ihmistä päivässä pelkästään sairaaloissa.

Huhtikuun lopussa tutkijat saivat lupaavia uutisia siitä, että heidän kehittämänsä rokote on tehokas ja toimiva.

Tutkimuksen on tarkoitus edetä toiseen ja kolmanteen vaiheeseen, jossa sitä testataan yli 10 000 ihmisellä. Testattavien joukossa on kaiken ikäisiä, lapsista ikäihmisiin.

Maailmalla on käynnissä lukuisia yrityksiä koronavirukseen tehoavan rokotteen kehittämiseksi. Lupaavia, kliinisiin testeihin edenneitä hankkeita on käynnissä muun muassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Oxfordin tiimillä on kuitenkin etulyöntiasema useimpiin muihin verrattuna, sillä se oli jo ennen koronavirusepidemian ryöpsähdystä todistanut, että sen kehittelemä rokote on harmiton ihmisille.