Kolmanteen vaiheeseen kesäkuussa edenneestä Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan koronavirusrokotteesta julkaistiin tuoretta tietoa alkuviikosta, ja lehtitietojen mukaan alustavia tuloksia rokotteen toimivuudesta on odotettavissa tulevien viikkojen aikana.

Alkuviikosta AstraZeneca tiedotti laajentaneensa kolmannen vaiheen tutkimuksensa Yhdysvaltoihin, jossa 30 000 koehenkilön rekrytoinnit ovat käynnistyneet.

Aiemmin tutkimukset ovat olleet jo käynnissä Britanniassa, pahasti koronan runtelemassa Brasiliassa sekä Etelä-Afrikassa.

Jatkossa kolmosvaiheen tutkimukset käynnistyvät vielä Japanissa ja Venäjällä.

AstraZeneca ilmoitti samalla tiedotteessaan, että lopulliset tutkimustulokset julkistetaan ”myöhemmin tänä vuonna”, riippuen tartuntojen määrästä koeyhteisöissä.

Brittimedia Daily Mail taas kirjoitti alkuviikosta, että Oxfordin professori Sarah Gilbert on luvannut loppusuoralla olevien Britannian, Brasilian ja Etelä-Afrikan kokeista alustavia tuloksia ”seuraavien viikkojen aikana”.

– AstraZenecan ja Oxfordin tutkijat ovat toistuvasti luvanneet toimittaa rokotteen kaikkein haavoittuvimmille ihmisryhmille vuoden loppuun mennessä, Daily Mail lisää jutussaan.

Daily Mailin mukaan Britannian hallinnon rokotevastaava Kate Bingham on todennut, että Oxfordin rokote on onnistuessaan tavallistenkin kansalaisten saatavilla alkuvuonna 2021.

Ensimmäisenä Britanniassa oltaisiin rokottamassa terveydenhoidon henkilökuntaa ja riskiryhmäläisiä. Seuraavaksi vuorossa olisivat yli 50-vuotiaat ja sydän- sekä munuaissairauksista kärsivät.

Euroopan unioni on tehnyt sekin satojen miljoonien tilauksen AstraZenecan rokotteesta, jonka tuotanto on jo käynnissä. Astra Zeneca puolestaan on kertonut voivansa toimittaa kaksi miljardia rokotetta markkinoille globaalisti ensi kesään mennessä, mikäli rokote saa viranomaishyväksynnät.

Ensimmäisen ja toisen vaiheen tutkimuksista AstraZeneca tiedotti heinäkuussa, että adenovirusta manipuloimalla valmistettu rokote tuotti kestävät immuunivasteet kaikissa arvioiduissa koehenkilöissä, ilman haittavaikutuksia.

Erityisen vahva immuunireaktio syntyi kahdella annoksella rokotetta. Kolmannen vaiheen tutkimuksissa yhtiö päätyikin jakamaan rokotetta kahdessa erässä, neljän viikon välein.

Tämä voi pitkittää tulosten julkistamista Yhdysvalloissa, jossa rekrytointi on paraikaa vasta käynnissä.

Briteissä ja Brasiliassa kokeet ovat kuitenkin olleet käynnissä jo useita viikkoja, ja alustavia tuloksia yhtiöllä oletettavasti jo on. Niiden valossa yhtiö kiihdyttää kokeita ja kasvattaa otantaa.

Kolmannen vaiheen tutkimuksissa koehenkilöitä rekrytoidaan kaikista ikäryhmistä ja eri kansallisuuksista, jotta tulokset ovat mahdollisimman yleispäteviä.

Ruotsalais-brittiläisen AstraZenecan osake harppasi rokotekehitystietojen mukana huhtikuussa ja teki piikin heinäkuussa ensimmäisen ja toisen vaiheen tutkimustulosten myötä.

Sen jälkeen kurssi on kuitenkin jäänyt tarpomaan 55 dollarin paikkeille, kun kisa toimivasta koronarokotteesta on kiihtynyt. Esimerkiksi Pfizer on luvannut kolmannen vaiheen kokeissa olevaa rokotettaan viranomaisille USA:ssa jo lokakuussa.

Brittimediassa on esitetty myös skeptisiä kannanottoja AstraZenecan aikataulusta. Sen toteutuminen edellyttäisi nopeutettuja viranomaishyväksyntöjä.

The Guardian -lehden mukaan Oxfordin rokoteyksikön johtaja, professori Andrew Pollard totesi kuitenkin viime viikolla, että ”on mahdollista, että kliinistä koedataa on riittämiin, jotta rokotetutkimuksen lopulliset tulokset ovat viranomaisten arvioitavissa tänä vuonna.