Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi tehtävien rajoitusten vähentämisestä, jatkamisesta ja tiukentamisesta käydään keskustelua. Hus uutisoi loppuviikosta, että se ei esitä rajoitusten tiukentamista.

Nykyisiä laajoja rajoituksia tulee sen mielestä kyllä pääosin jatkaa.

On mahdollista, että Husin torstainen ulostulo liittyy Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen keskiviikkoiltana Yleisradion Docventures-ohjelmassa esittämään kommenttiin ja siitä seuranneeseen uutisointiin.

Lehtonen sanoi ohjelmassa suosittelevansa strategiaa, jossa Uusimaa pidettäisiin yhä eristettynä ja rajoituksia tiukennettaisiin entisestään samalla, kun testaamisen ja jäljittämisen resurssit kohdennettaisiin muualle Suomeen. Lehtonen ehdotti Uudellemaalle tiukennuksena ”kevennettyä kotiarestia”, jotta epidemia saataisiin Uudellamaalla katki.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi sairaanhoitopiirin tiedotteessa ohjelman jälkeisenä päivänä, että Husilla ei ole vahvaa näkemystä Uudenmaan matkustusrajoituksen jatkamisen tarpeellisuudesta.

– Mutta nyt ei ole oikea aika purkaa muita rajoituksia. Jos Uudenmaan matkustusrajoitusta ei jatketa, tulee väestölle tiedottaa, että sukuloimaan tai mökeille matkustavien tulee edelleen huolehtia fyysisen etäisyyden säännöistä ja käsihygieniasta, hän sanoi.

Tiukasta ulkonaliikkumiskiellosta olisi varmasti haittaa ihmisten jaksamisen kannalta.

Päätökset muiden rajoituksien jatkosta tulee Husin mukaan tehdä ennusteiden pohjalta ja niiden tekemisessä tulee hyödyntää koko maan tilannekuvaa sekä epidemiassa pidemmälle edenneiden maiden tietoja.

Myös Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi otti kantaa ulkona liikkumisen rajoitusten tiukentamiseen Uudellamaalla.

– On epävarmaa, olisiko vielä tiukemmista rajoituksista hyötyä, mutta haittaa esimerkiksi tiukasta ulkonaliikkumiskiellosta varmasti olisi ihmisten jaksamisen kannalta, hän sanoi tiedotteessa.

Tartunnan saaneiden ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä Husissa on pysynyt hallinnassa ja seuraa varsin hyvin THL:n ennusteen matalampaa käyrää.

– Näyttäisi, että nyt tehdyt rajoitukset ovat tehonneet ja tilanne on pysynyt hallinnassa, Mäkijärvi sanoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.