Ruotsin terveysviranomainen ilmoitti viime viikolla, että viimeisten kuukausien aikana tavallista useampi ruotsalainen on sairastunut papukaijakuumeeseen eli psittakoosiin.

Marraskuusta lähtien lintujen jätöksistä tarttuva tauti on sairastuttanut kuutisenkymmentä henkilöä, pääosin läntisellä Götanmaalla, Kalmarissa, Jönköpingissä ja Skånessa. Yleensä talvikaudella tautiin sairastuvat voidaan laskea yhden käden sormilla.

Tartunnat on saatu lähinnä pihalinnuilta lintulautojen käsittelyn yhteydessä, mutta joukossa on muutamia lemmikki-papukaijoiltakin tarttunutta tautia.

Suomessa ihmisellä todettu papukaijakuume on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan harvinainen.

Kyseessä on hengitystieinfektio, joka tarttuu lintujen eritteistä joko ilmateitse tai koskettamalla sairaan linnun ulosteita tai höyheniä. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on erittäin harvinaista.

Tauti itää keskimäärin 10 vuorokautta. Se pystytään toteamaan verinäytteestä, mutta vasta 14–21 vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta.

Taudinkuva ihmisellä on hyvin vaihteleva eli flunssankaltaisista oireista vaikeaan yleistyneeseen infektioon, johon voi liittyä keuhkokuumeen lisäksi sydäntulehdus, maksatulehdus tai aivotulehdus. Pahimmassa tapauksessa tauti voi johtaa hoitamattomana kuolemaan.

Papukaijakuume-tapausten lisääntymisen syy Ruotsissa on epäselvä.

Terveysviranomainen Ander Wallensten arvelee kuitenkin Dagens Medicin -lehdessä, että sairautta kantavien lintujen määrä voi olla lisääntynyt ja terveydenhuolto saattaa tunnistaa taudin aiempaa paremmin.

Ruotsin tuoreissa tapauksissa useimmilla potilailla papukaijakuume on ilmennyt flunssaa muistuttavin oirein, mutta muutamat potilaat ovat tarvinneet keuhkokuumeeseensa sairaalahoitoa.

– Onneksi tauti on hoidettavissa antibiooteilla, Wallensten sanoo.

Jönköpingin läänin infektiolääkäri David Edenkvik kehottaa lintulautoja puhdistavia kansalaisia käyttämään työn aikana hengityssuojainta ja tekemään puhdistustyön ulkotiloissa.